Ťažba ropy z bridlíc sa za štvrťstoročie zdvojnásobí

Svetová ťažba takzvanej nekonvenčnej ropy z bridlíc a ďalších hornín by sa mala do roku 2040 zvýšiť na viac ako dvojnásobok minuloročnej úrovne.

13.08.2016 18:37
debata (18)

Okrem Spojených štátov, ktoré teraz v ťažbe bridlíc dominujú, by k tomu mali prispieť najmä Kanada, Rusko a Argentína. Predpovedal to na konci týždňa dlhodobý Úradu pre energetické informácie (EIA) pri americkom ministerstve energetiky.

Vlani sa z hornín ťažilo v priemere 4,98 milióna barelov denne (b/d) a USA, kde nastal rozmach ťažby z bridlíc na konci minulého desaťročia, sa na tejto produkcii podieľali viac ako 90 percentami. EIA pre rok 2040 predpovedá celosvetovú ťažbu 10,36 milióna b/d, z toho v USA by to malo byť 7,1 milióna barelov. Celková svetová ťažba ropy vlani podľa údajov britskej spoločnosti BP predstavovala 91,7 milióna b/d.

Americká ťažba bridlicovej ropy dosiahla vlani v marci 4,6 milióna b/d, tento rok do januára ale kvôli prepadu svetových ropných cien klesla na 4,1 milióna barelov. Podľa EIA to však ukazuje, že táto produkcia je voči nízkym cenám ropy odolnejšia, než sa predpokladalo.

Ťažba horninovej ropy v Kanade na konci roka 2014 dosiahla 0,45 milióna b/d a tento rok v januári klesla na 0,36 milióna. Tento sektor má v Kanade ťažšiu pozícii ako v USA, pretože má konkurenciu v podobe ťažby z rozsiahlych a ľahko dostupných zdrojov ropných pieskov. EIA predpovedá, že kanadská ťažba bridlicovej ropy bude v tomto desaťročí naďalej klesať, v ďalšom období ale obnoví rast a za štvrť storočie dosiahne 0,76 milióna b/d.

Argentína, ktorá vlani začala s komerčnou ťažbou ropy z hornín, by mala do roku 2040 ťažiť 0,7 milióna b/d bridlicové ropy. Rozsiahle zdroje ropy viazané v horninách majú tiež Rusko, Mexiko, Kolumbia a Austrália, ktoré sa zatiaľ ku komerčnej ťažbe nedostali. EIA čaká, že tieto krajiny sa v roku 2040 budú na svetovej produkcii tejto ropy podieľať 18 percentami.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #bridlicová ropa