V spore EÚ s Ruskom o clá dala WTO za pravdu únii

Svetová obchodná organizácia (WTO) v piatok do veľkej miery podporila Európsku úniu v obchodnom spore s Ruskom o systém ciel. Rusko uviedlo, že väčšinu inkriminovaných ciel už znížilo a v prípade ostatných to čoskoro urobí.

13.08.2016 08:51
debata (55)

Moskva podľa WTO uvalila nadmerne vysoké clá na dovoz určitých poľnohospodárskych a spracovateľských výrobkov z EÚ. Ide o prvý verdikt WTO týkajúce sa Ruska od chvíle, keď sa táto krajina stala v roku 2012 členom tejto organizácie, napísala agentúra Reuters. Proti rozhodnutiu je možné odvolať sa do 60 dní.

Spor medzi EÚ a Ruskom o ruský systém ciel sa ťahá od roku 2014. Brusel sa vtedy obrátil na WTO s tvrdením, že Rusko vyberá nedovolene vysoké clá pri niektorých typoch tovaru, napríklad pri papieri, lepenke, palmovom oleji či chladničkách. EÚ tvrdí, že vyššie ruské clá majú jasne negatívny vplyv na vývoz tovaru v hodnote zhruba 600 miliónov eur ročne.

Následné rozhovory medzi Bruselom a Moskvou riešenie nepriniesli. O veci teda musel rozhodovať príslušný orgán WTO, čo je v podstate tribunál zložený z niekoľkých odborníkov, zvyčajne troch alebo piatich.

V spore o ruské clá sa tento orgán vyjadril v prospech EÚ v 11 zo 12 sporných opatrení. Konštatoval pritom, že ruský colný režim na daný tovar nie je v súlade so záväzkom Ruska nezavádzať cla vyššie než tie, ku ktorým sa krajina v rámci WTO zaviazala.

Európska komisia potom uviedla, že rozhodnutie WTO poukazuje na neschopnosť Ruska plniť svoje obchodným záväzkom.

„Napriek tomu, že Rusko je od augusta 2012 členom WTO, nesplnilo zatiaľ niektoré záväzky, ktoré pred svojím prijatím urobilo,“ uviedla podľa agentúry Reuters komisie. „Ich súčasťou je jedno z najzákladnejších pravidiel WTO, podľa ktorého členovia nesmú uplatňovať colné poplatky presahujúce úroveň, ku ktorej sa zaviazali.“

Rusko sa stalo členom WTO v auguste 2012. O členstvo sa usilovalo približne 19 rokov a bolo najväčšou ekonomikou a jediným členom skupiny G20, ktorý dovtrdx bol mimo tejto organizácie. Únijní činitelia tvrdia, že colný spor pri WTO nemá žiadnu súvislosť s napätím medzi Moskvou a Západom kvôli ruskej politike voči Ukrajine.

Brusel okrem tejto veci rozbehol vo WTO zmierovacie konanie o niekoľkých ďalších obchodných prekážkach, ktoré podľa neho zaviedlo Rusko. Patrí medzi ne napríklad poplatok za recykláciu automobilov alebo zákaz dovozu bravčového. Tieto záležitosti zatiaľ vyriešené neboli.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #WTO