MMF odporúča Číne, aby nerobila fetiš z čísla hospodárskeho rastu

Čína by sa mala odpútať od stanovovania cieľov hospodárskeho rastu. Mohlo by to priniesť kvalitnejšie opatrenia na podporu čínskej ekonomiky. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

12.08.2016 17:20
debata (13)

Fond ocenil doterajšie ekonomické pokroky Pekingu. Čína by však podľa neho mala pokračovať v hlbokých reformách, spomaliť neudržateľný rast pôžičiek a prestať s financovaním málo výkonných podnikov.

„Prax stanovovania cieľov ročného hospodárskeho rastu (skôr odhadov) podporila nežiaduce zameranie na krátkodobé stimulačné opatrenia nízkej kvality,“ uviedol fond podľa agentúry Reuters v pravidelnom výročnom hodnotení čínskej ekonomiky. Ak bude Peking ročné rastové ciele stanovovať aj naďalej, mal by podľa neho postupovať pružne, využívať širšie rozpätie hodnôt a udržateľné tempá expanzie.

MMF v júli zvýšil odhad tohtoročného rastu čínskej ekonomiky na 6,6 percenta z doteraz očakávaných 6,5 percenta. Na budúci rok počíta so spomalením na 6,2 percenta. Čínska ekonomika, ktorá je druhou najväčšou na svete, vlani vykázala rast o 6,9 percenta, čo bolo najpomalšie tempo za posledných 25 rokov.

Spomaľovanie čínskej ekonomiky bude podľa fondu pokračovať aj v ďalších rokoch. Na rok 2021 predpokladá fond tempo expanzie okolo 5,8 percenta.

Neudržateľne vysoké rastové ciele sú podľa fondu tiež jednou z príčin rizika týkajúceho sa rastu pôžičiek. Čínske nefinančné, štátom vlastnené podniky, nesú podľa neho na pleciach zhruba polovicu bankových úverov, na priemyselnej výrobe sa ale podieľajú len z jednej pätiny. „Čínsky firemný dlh je stále zvládnuteľný, na úrovni približne 145 percent hrubého domáceho produktu (HDP), ale v každom prípade je vysoký,“ uviedol podľa Reuters šéf misie MMF v Číne James Daniel.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Čína #HDP