OPEC ťaží odušu, ťažba ropy je opäť rekordná

Ťažba ropy v Saudskej Arábii i celej Organizácii krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) v júli napriek poklesu cien vzrástla na nové maximá.

10.08.2016 19:12
debata (8)

Uvádza sa to v stredajšej mesačnej správe tohto ropného kartelu. Z údajov vyplýva, že členovia OPEC sa naďalej usilujú o vysoký podiel na trhu miesto toho, aby bojovali proti prebytkom suroviny a snažili sa podporiť ceny, uviedla agentúra Reuters.

Ťažba celého kartelu OPEC sa v júli zvýšila o 46 000 barelov denne na 33,11 milióna barelov denne. To je podľa štatistík Reuters najvyšší objem výroby minimálne od roku 2008.

Saudská Arábia, ktorá je kľúčovým členom kartelu a najväčším svetovým vývozcom ropy, zvýšila produkciu oproti júni o 120 000 na 10,67 milióna barelov denne. Prekonala tým doterajší rekord 10,56 milióna z vlaňajšieho júna.

Predstavitelia kartelu OPEC sa na júnovom zasadnutí vo Viedni nedokázali dohodnúť na nastavení oficiálneho ťažobného limitu. Svetové ceny ropy začiatkom tohto roka vinou silného previsu ponuky nad dopytom prvýkrát za 12 rokov zostúpili pod 30 dolárov za barel. V súčasnosti sa nachádzajú nad 40 dolármi a v júli klesli zhruba o 15 percent.

„Lacná ropa motivuje rafinérie k zvýšeniu produkcie, čo zvyšuje prebytky na trhu,“ konštatoval kartel OPEC. Zdroje zo Saudskej Arábie agentúre Reuters už skôr povedali, že ťažba tam reaguje práve na zvýšený letný dopyt rafinérií.

Ťažbu zvýšil tiež Irak, ktorý je druhým najväčším producentom ropy v rámci OPEC. Už len mierne stúpla ťažba v Iráne, ktorý od januárového zrušenia sankcií svoju produkciu výrazne zvyšoval. Nárast ťažby v týchto krajinách viac ako nahradil výpadky produkcie v Líbyi a Nigérii.

Kartel očakáva, že dopyt po jeho rope budúci rok dosiahne v ročnom priemere 33,01 milióna barelov denne. Ak OPEC nechá ťažbu bez zmeny, znamenalo by to denné nadprodukcii zhruba 100 000 barelov.

Ministri OPEC sa v septembri stretnú na neoficiálnej schôdzke v Alžírsku. Po nedávnom poklese cien ropy na štvormesačné minimá okolo 40 dolárov za barel sa objavili správy, že niektorí členovia OPEC obnovili volanie po zmrazení ťažby. Tohtoročný jarné pokus o dohodu na zmrazení produkcie medzi OPEC a významnými producentmi mimo túto organizáciu sa skončil fiaskom.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #OPEC