Výnosy britských dlhopisov klesli prvýkrát do záporných čísel

Výnosy niektorých britských štátnych dlhopisov v stredu zostúpili vôbec prvýkrát do záporného pásma.

10.08.2016 16:30
debata

Trh podľa agentúry Reuters reaguje zvýšenými nákupy britských obligácií na to, že centrálnej banke Bank of England (BOE) sa v utorok nepodarilo kúpiť na trhu štátne dlhopisy v plánovanom množstve.

Výnos „giltu“ s ročným kupónom 4,75 percenta a splatnosťou v marci 2020 klesol dopoludnia na –0,012 percenta a do záporných čísel zostúpili aj výnosy dvoch ďalších dlhopisových emisií. Podľa fondu M&G sa to stalo prvýkrát v histórii obchodovania s britskými vládnymi dlhopismi.

Výnosy dlhopisov bezpečných krajín na čele s Nemeckom v poslednej dobe výrazne klesajú a ich pokles sa zrýchlil po júnovom hlasovaní Britov o odchode z Európskej únie. Nemecké dlhopisy sú v zápornom pásme už dlhšiu dobu a kupci nových nemeckých obligácií akceptujú, že za svoje pôžičky Berlínu nič nedostanú a budú ešte musieť zaplatiť.

BOE v utorok prvýkrát nenašla na trhu dostatok predajcov vládnych dlhopisov, ktorých nákupmi podporuje domácu ekonomiku od krízy v roku 2009. Na splnenie cieľového objemu, presahujúceho miliardu libier, jej chýbalo 52 miliónov libier.

BOE minulý týždeň vo štvrtok znížila základný úrok a oznámila, že napumpuje do ekonomiky ďalších 60 miliárd libier prostredníctvom nákupu štátnych dlhopisov, aby zmiernila negatívne dopady rozhodnutia Británie odísť z EÚ.

V stredu BOE oznámila, že zatiaľ sa o nahradenie výpadku v programe dlhopisových nákupov nebude pokúšať a odloží to o tri až šesť mesiacov. To prispelo k ďalšiemu poklesu dlhopisových výnosov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #dlhopis #Brexit