Rozbehli tender za 199 miliónov na cestnú infraštruktúru pri Nitre

Štátna spoločnosť MH Invest, s. r. o. vyhlásila verejnú súťaž na prípravu cestnej infraštruktúry v súvislosti s plánovanou výstavbou Strategického parku Nitra.

09.08.2016 16:31
debata

Stavebné práce majú predpokladanú cenu 198,9 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (238,7 mil. eur vrátane dane) a sú plánované v trvaní osemnásť mesiacov na území nitrianskych mestských častí Dražovce a Zobor, ako aj obcí Lužianky, Zbehy a Čakajovce. Vyplýva to z informácií zverejnených v utorok vo Vestníku verejného obstarávania.

Predbežný začiatok prác je v decembri tohto roka. Lehota na predkladanie ponúk v tendri je do 19. septembra. Uchádzači majú preukázať, že na zákazkách cestnej infraštruktúry za predchádzajúce tri hospodárske roky dosiahli celkový obrat minimálne 350 mil. eur. V strategickom parku pri Nitre bude umiestnený výrobný závod automobilky Jaguar Land Rover.

„Z dôvodu zvýšenia dopravných nárokov je potrebné vybudovať novú cestnú infraštruktúru, ktorá bude slúžiť najmä na rozvoj územia danej lokality. Komunikácie budú napojené na nadradenú cestnú sieť (cesta I/64 a rýchlostná cesta R1A), ale aj na ostatné jestvujúce komunikácie v dotknutom území. Navrhovaná vonkajšia infraštruktúra bude po ukončení ich výstavby slúžiť ako verejná infraštruktúra,“ oznámil MH Invest. Súčasťou investície je zriadenie trvalej vonkajšej infraštruktúry, vrátane ciest, mostov, múrov, protihlukových stien prekládok potokov, zriadenie verejného osvetlenia, prípojok nízkeho napätia, odvodnenia, preložiek inžinierskych sietí zasahujúcich do budúcich ciest a vegetačné úpravy.

Štátna „eseročka“ začala ešte koncom mája verejnú súťaž na hrubé terénne úpravy pre Strategický priemyselný park Nitra. Predpokladaná cena prác plánovaných na päť mesiacov je 110 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (132 mil. eur vrátane dane). Lehota na predkladanie ponúk sa viackrát posunula, naposledy na 21. júla. Uchádzači musia preukázať dosiahnutý celkový obrat za posledné tri hospodárske roky minimálne 100 mil. eur.

MH Invest ešte koncom vlaňajška vybral za dodávateľa projektu a zhotoviteľa prác pre prípravu Strategického parku Nitra – sever spoločnosť Strabag Pozemné a inžinierske staviteľstvo, s. r. o. spomedzi ponúk štyroch uchádzačov. Použil pritom rokovacie konanie bez zverejnenia. Zmluvná cena dosiahla 123,1 mil. eur bez dane (147,72 mil. eur vrátane dane). Pôvodná predpokladaná cena bola 135 mil. eur bez dane.

Spoločnosť MH Invest, s. r. o. vznikla v januári 2007 ako dcérska spoločnosť ministerstva hospodárstva, od marca 2016 sa jej spoločníkom stalo ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. Základné imanie spoločnosti v januári tohto roka vzrástlo z 8,33 mil. eur na 108,12 mil. eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #Nitra #priemysel #cesty