Murdoch tlačil na brexit, teraz sa obracia na USA a Trumpa

Krátko po tom, čo sa oficiálne potvrdilo, že Briti si v britskom referende zvolili tesnou väčšinou odchod Británie z únie, pripísali viacerí odborníci a politickí komentátori veľký podiel na výsledku mediálnemu magnátovi Rupertovi Murdochovi.

10.08.2016 08:00
londýn, brexit, eú, veľká británia Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Ten označil brexit za „nádhernú vec, ktorá sa udiala“. Najpredávanejšie britské bulvárne noviny The Sun, ktoré vlastní, a ktoré si denne kúpi 1,8 milióna Britov, agitovali niekoľko mesiacov pred referendom za odchod Británie z únie. Murdoch aktuálne vyjadril podporu Donaldovi Trumpovi, republikánskemu kandidátovi na budúceho amerického prezidenta, ktorého označil za „schopného muža“. Rovnako tak tlačí na to, aby sa čím skôr podpísala dohoda medzi USA a Britániou o voľnom obchode, podobná Transatlantickému obchodnému a investičnému partnerstvu (TTIP) medzi USA a Európskou úniou.

Vždy na strane víťazov

Faktom je, že od roku 1974, keď sa dostali v Británii k moci konzervatívci, sa The Sun vždy priklonil na stranu víťazov. Inými slovami, to, ako predikoval výsledky referenda či volieb The Sun, sa neskôr potvrdilo. V roku 1997 podporil labouristu Tonyho Blaira, ktorý vo voľbách zvíťazil a stal sa britským premiérom. Neskôr už Murdochov The Sun opäť podporoval Konzervatívnu stranu. V roku 2010 agitoval za bývalého britského premiéra Davida Camerona. Vtedy ho podporoval, aby sa krajina „vyhla labouristickej pohrome“, ako britských ľavičiarov nazýval. V otázke brexitu sa však od Camerona odvrátil. V referende o odtrhnutí Škótska od Británie sa na poslednú chvíľu postavil na stranu zotrvania krajiny v Spojenom kráľovstve. Nikdy tak Murdochov denník nestál na strane porazených. Jeho záujmy však podľa odborníkov nie sú len obchodné. Murdoch sa snaží ovplyvňovať verejnú mienku a presadzovať svoje osobné názory. Takto sa dá aspoň čiastočne vysvetliť jeho rozporuplný krok podporovať brexit, pretože jeho mediálny dom News Corp’s U.K, pod ktorý patrí okrem bulváru The Sun aj The Times a The Sunday Times, zaznamenal ešte pred referendom pokles príjmov z reklamy ako dôsledok obáv firiem z možného brexitu. Jeho mediálne domy 21st Century Fox a Sky majú pritom dlhohoročné kontrakty s Európou. Odchod Británie z únie tieto obchodné vzťahy naruší.

V prípade britského referenda bol najväčší problém, že tento bulvárny denník čítajú ľudia, ktorí sa normálne o politiku a hlavne vecné argumenty nezaujímajú. Aj napriek tomu, že po brexite Briti veľa stratia najmä z ekonomického hľadiska, čo sa začína prejavovať už teraz, The Sun podpriemerne informovaného voliča presviedčal o opaku. Britská predreferendová mediálna kampaň tak ukázala, ako ľahko dokáže populizmus poraziť zdravý rozum.

Bludy vs. fakty

Mnoho Britov napríklad uverilo, že migranti im berú dobre platenú prácu a že na prisťahovalcov doplácajú cez zdravotný systém. Prisťahovalci pritom tvoria len 12 percent britskej populácie. Celkovo podľa nezávislého think-tanku Migration Observatory pri Oxfordskej univerzite v rokoch 2001 až 2011 európski imigranti priniesli Británii 20 miliárd libier, neeurópski prisťahovalci 5 miliárd libier a Briti, naopak, viac odčerpali, ako priniesli a vytvorili schodok – 615,5 miliardy libier. Inými slovami, migranti priniesli do britského rozpočtu viac, ako zo sociálneho systému odčerpali. Na Britských ostrovoch žije aktuálne 2,9 milióna občanov z ostatných krajín EÚ. Ešte pred piatimi rokmi ich bolo okolo 1,4 milióna. Najpočetnejšia skupina cudzincov z únie sú Poliaci (850-tisíc), druhí sú Íri (330-tisíc) a Rumuni (175-tisíc). Britský štatistický úrad napríklad uvádza, že prisťahovalci zo štátov, ktoré vstúpili do EÚ v roku 2004, obsadzujú predovšetkým tie pracovné miesta, o ktoré britskí zamestnanci nestoja. V Británii je podľa oficiálnych údajov aktuálne zhruba 100-tisíc Slovákov.

Murdoch sa už viackrát na margo brexitu vyjadril, že by sa teraz mala čím skôr nadviazať väčšia spolupráca Británie s USA. Briti boli od roku 2013, keď sa začalo hovoriť o TTIP, najväčším podporovateľom tejto dohody. Nemecká kancelárka Angela Merkelová na margo TTIP nedávno povedala, že ani výsledky júnového britského referenda, v ktorom si Briti odhlasovali odtrhnutie krajiny od únie, nezabránia jej schváleniu. Podľa jej slov by sa mala dohoda podpísať do konca tohto roka, tak, ako Brusel na čele s Nemeckom pôvodne plánoval. Murdoch tvrdí aj v prípade TTIP, že takáto zmluva je raz za generáciu a krajiny by sa jej mali zmocniť. Cameron ešte počas svojho úradovania v premiérskom kresle tvrdil, že obchodná dohoda medzi dvoma najväčšími svetovými hospodárskymi blokmi bude mať väčší vplyv než všetky ostatné obchodné dohody dohromady. Odporcovia TTIP tvrdia, že dohoda je toxická a vedie k mimoriadne veľkému preneseniu právomocí do Bruselu a ku korporátnym záujmom.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rupert Murdoch #Brexit