Slovenskí dovolenkári zostávajú doma

Slovenskí dovolenkári dávajú čoraz častejšie prednosť dovolenke doma pred cestovaním do zahraničia. Tento fenomén potvrdzujú aj najnovšie štatistiky Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR).

09.08.2016 15:00
turizmus, dovolenka, turistika, hory, túra,... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (9)

Od začiatku tohto roka až do mája navštívilo slovenské turistické strediská, mestá či kultúrne pamiatky 1,8 milióna turistov, z ktorých až 1,1 milióna tvorila domáca klientela. Medziročne tak stúpla návštevnosť krajiny o 20,8 percenta. Veľkú úlohu v podpore domáceho turizmu zohráva bezpečnostná situácia vo svete. „Slovensko je stabilnou a pokojnou krajinou, čo v súčasnej geopolitickej situácii zohráva dôležitú úlohu pri výbere dovolenkovej destinácie,“ povedal Roman Brecely, minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.

Hotelieri v najnavštevo­vanejších slovenských turistických strediskách aktuálne informujú o vysokom záujme o pobyty počas celého leta. Viaceré ubytovacie zariadenia majú na tieto mesiace už obsadené. „Predaj letných kapacít sa začal s väčším časovým predstihom, ako sme boli zvyknutí predchádzajúce roky – zhruba od apríla. Pri termínoch začiatkom júla už teraz dopredávame posledné kapacity,“ potvrdil Tomáš Kubica, riaditeľ z Wellness Hotel Chopok.

Podľa zľavového portálu ZľavaDňa.sk sa v období mesiacov máj a jún zvýšil predaj domácich dovoleniek o 24 percent. Medziročne je to nárast o 30 percent. „Ak bude rastúci trend návštevnosti pokračovať aj v nasledujúcom období, toto leto môže byť historicky najúspešnejšie,“ myslí si generálny riaditeľ SACR Igor Donoval. Slovensku by sa tak podarilo prekonať svoj vlaňajší rekord, keď sa pre prázdniny v krajine pod Tatrami rozhodlo 4,3 milióna turistov.

Dôvodov, pre ktoré by sa situácia z minulého roka mohla zopakovať, je niekoľko. Okrem toho, že Slovensko je predsedajúcou krajinou v Rade EÚ, začiatkom roka hostilo významné športové podujatia. Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní a európsky šampionát v krasokorčuľovaní sem podľa údajov SACR pritiahli o 25 percent viac turistov ako vlani. Ťahúňom pre cestovný ruch je tiež lepšie dopravné spojenie a status bezpečnej krajiny.

Počet turistov na Slovensku (v miliónoch)
2013 4,04
2014 3,72
2015 4,3
2016 1,8*
*Štatistika za rok 2016 obsahuje údaje len za mesiace január až máj.
ZDROJ: Výročné správy SACR

Ďalší vývoj v počte turistov bude však závisieť aj od počasia. Kým vlani Slovensko atakovali vysoké horúčavy, tento rok je slnečných dní menej. „V prvom trimestri tohto roka stúpol počet návštevníkov v porovnaní s rokom 2015 o viac ako 20 percent. V mesiaci júl sme však v medziročnom porovnaní nezaznamenali tendenciu na zvýšenie počtu návštevníkov, čo bolo spôsobené hlavne nepriaznivým počasím, ktoré nás sprevádzalo nielen počas jarných mesiacov, ale aj v období prázdnin,“ dodala manažérka marketingu a PR Katarína Horváthová z Thermalpark Dunajská Streda.

Strediská, ktoré pociťujú nárast slovenských klientov len minimálne, sa plánujú orientovať na zahraničných dovolenkárov. Podľa štatistík SACR bolo po dvoch rokoch prepadu návštevnosti vzhľadom na vývoj politicko-ekonomickej situácie v slovenských strediskách opäť výraznejšie počuť napríklad aj ruštinu. Inú reč ako slovenčinu potvrdili aj ubytovacie strediská. „U nás je nárast slovenských turistov minimálny, približne päť percent. Okrem Slovákov nás navštevujú hlavne Česi, Nemci, Francúzi, Holanďania, Poliaci a Belgičania. V auguste očakávame viac Španielov a Talianov,“ vyjadril sa Richard Rosipal, konateľ spoločnosti Intercamp, ktorá prevádzkuje ubytovacie zariadenia na Zlatých pieskoch.

„Hotelieri nám avizujú zhruba rovnaký dopyt po obidvoch prázdninových mesiacoch. V minulosti býval vyšší dopyt po pobytoch v auguste. Zdá sa však, že dovolenkári skutočne hľadajú bezpečnejšie destinácie a ozajstné more už pre nich nemusí byť rozhodujúci faktor výberu ich dovolenky,“ pokračovala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Region Liptov Darina Bartková.

Slovenské cestovné kancelárie navyše potvrdzujú, že kedysi obľúbené Turecko zosadili aj v prípade letných dovoleniek z prvenstva bezpečnejšie rezorty ako Chorvátsko, Taliansko či Španielsko. Predajcovia zájazdov sa tiež stretávajú so znepokojením klientov, že pri ceste autom budú mať na hraničných prechodoch problémy z dôvodu migrácie utečencov.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #bezpečnosť #domáci turizmus