Aerolinky Delta zradili počítače, na letiskách zostali tisíce ľudí

Americkú leteckú spoločnosť Delta Air Lines v pondelok postihol rozsiahly výpadok počítačových systémov, kvôli ktorému bola firma nútená pozastaviť odlety.

08.08.2016 19:41
debata

Problém, ktorý zasiahol tisíce pasažierov po celom svete, Delta vysvetlila výpadkom prúdu v Atlante. Po niekoľkých hodinách firma uviedla, že začala niektoré lety znova vybavovať. Upozornila ale cestujúcich, aby počítali s oneskorením aj rušením mnohých letov, rovnako ako s dlhším čakaním na odlet.

Delta, ktorá je súčasťou skupiny SkyTeam, patrí k najväčším leteckým dopravcom na svete. Denne vybaví zhruba 5000 letov.

Aerolinky uviedli, že počítačový výpadok zasiahol lety naplánované na pondelkové ráno. Lietadiel vo vzduchu sa problémy nedotkli. Neskôr spoločnosť spresnila, že meškanie a rušenie niektorých letov spôsobil výpadok prúdu neďaleko jej ústredia v Atlante, ktorý sa začal v 02:38 východoamerického času (08:38 SELČ). Tento výpadok zasiahol počítačové systémy firmy a jej aktivity po celom svete. Napríklad na webe aeroliniek neboli zobrazené aktuálne informácie o letoch.

„Zastavenie odletov bolo zrušené, lety sa v obmedzenom rozsahu obnovujú,“ uviedli neskôr aerolinky.

Problémy postihli tisíce pasažierov na letiskách po celom svete. Oneskorenie hlásili cestujúci Delty na letiskách v Londýne, Tokiu aj v Los Angeles. Len na rímskom letisku Fiumicino čakali na odbavenie stovky ľudí, uviedla agentúra ANSA.

„Naše systémy všade skolabovali,“ písali cestujúcim aerolinky na twitteri.

Delta je podľa Medzinárodného združenia pre leteckú dopravu (IATA) tretím najväčším leteckým prepravcom na svete podľa počtu pasažierov. Jej služby využije každý rok približne 180 miliónov ľudí, píše sa na firemnom webe.

debata chyba
Viac na túto tému: #Delta Air Lines