USA sú ropnou veľmocou s najväčšími nevyužitými zásobami na svete

Spojené štáty majú teraz viac nevyužitých zásob ropy než akákoľvek iná krajina na planéte.

08.08.2016 08:27
debata (105)

Podľa najnovšej správy firmy Rystad Energy majú USA v rezervách až 264 miliárd barelov ropy. Tento údaj zahŕňa súčasné polia, nové projekty, nedávne objavy, ale aj odhady neobjavených polí. Viac ako polovica nevyužitej ropy v USA je v bridliciach, uvádza sa na stránkach CNNMoney.

Olejové bridlice bola predtým technologicky nedosiahnuteľné. Vďaka frakovania a novým technológiám však premenili globálne energetické prostredie a pomohli USA dostať sa medzi najväčších globálnych hráčov.

„Je to revolúcia. Pred desiatimi rokmi sa o takomto výsledku nikomu ani len nesnívalo,“ povedal CNNMoney generálny riaditeľ Rystad Energy Jaranda Rystad.

Nálezy naznačujú, že by USA mohli v budúcnosti zvýšiť svoj podiel na globálnej produkcii, najmä keď príde k oživieniu cien. Ťažba v USA za uplynulý rok mierne klesla, pretože ceny ropy sa znížili na úroveň, ktorá nie je zisková pre všetkých, len pre najlepšie polia s bridlicovou ropou. Je tu stále obrovské množstvo ropy, ktoré čaká na svoje využitie, keď ceny začnú rásť.

Rystad odhaduje, že zásoby bridlicovej ropy v Texase dosahujú viac než 60 miliárd barelov. To je viac než nevyužité zásoby v Číne. Vysoké zásoby sú tiež v Severnej Dakote.

Vďaka bridlicovej rope majú tiež USA teraz väčšie rezervy ako Rusko. Podľa údajov od Rystad zásoby nevyužitej ropy v Rusku sú 256 miliárd barelov. Nasledujú Saudská Arábia (212 miliárd), Kanada (167 miliárd), Irán (143 miliárd) a Brazília (120 miliárd).

Rystad je nezávislá výskumná spoločnosť so sídlom v Nórsku. Firma tvrdí, že jej odhady lepšie zachytávajú reálny obraz globálnych zásob než často citované konzervatívne odhady.

Globálne zásoby nevyužité ropy sa odhadujú na 2,1 bilióna barelov. To je 70-krát viac, než je súčasná ročná globálna ťažba, dodal Rystad. Aj keď to vyzerá ako obrovské číslo, Rystad súčasne upozornil, že skutočne vyťažiteľné množstvo ropy je relatívne obmedzené.

105 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #USA