Cigarety zdražejú. Západné ceny sú však ešte ďaleko

Cigarety na Slovensku v posledných rokoch dražejú tak rýchlo ako máloktorý tovar. Ďalšie roky nebudú výnimkou.

08.08.2016 00:00
debata (47)

Napriek tomu fajčiari po pohľade na ceny vo vyspelejších západných krajinám môžu byť ešte relatívne pokojní. Škatuľka prémiových cigariet balených po 20 kusov vyšla vlani na Slovensku na 3,42 eura. Angličania podľa Asociácie tabakových výrobkov platili 10,92 eura, Francúzi 6,51 eura, Holanďania 5,88 eura, Nemci 5,08 eura a Rakúšania 4,36 eura. V týchto krajinách majú aj vyššie platy, a tak sú pre nich cigarety dostupnejšie. Slovenské ceny sú najmä odrazom vyšších daní na cigarety, ktorými sa štát snaží eliminovať zdraviu škodlivý zvyk.

S príchodom budúceho roka tak škatuľka 20-kusových cigariet zdražie o 10 až 20 centov. Miernejší nárast ceny čaká lacnejšie cigarety a, naopak, viac si priplatia fajčiari preferujúci drahšie značky. Štát pritom podobné zdražovanie o 10 až 20 centov plánuje aj v roku 2019.

zväčšiť
cena, cigarety, graf

Postupné zdražovanie má za cieľ nedráždiť príliš fajčiarov pohnútkami k cezhraničnej nákupnej turistike. Cigarety sú totiž v okolitých krajinách s výnimkou Rakúska mierne lacnejšie, a to asi o 10–20 centov na škatuľku. Iné je to na Ukrajine, kde bola vlani cena 0,89 eura.

Slovenský rezort financií chce zvýšením dane z tabakových výrobkov dostať do rozpočtu v nasledujúcich dvoch rokoch dodatočné príjmy vo výške 32 miliónov eur ročne a v rokoch 2019 až 2020 ďalších 68 miliónov ročne. Návrh novely zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov predložilo ministerstvo financií do medzirezortného pripomienkového konania pred niekoľkými dňami.

„Ministerstvo financií pripravilo návrh na zvýšenie spotrebnej dane z týchto výrobkov a plán na ďalšie roky so zámerom stabilizovať daňové príjmy a s dôrazom na ochranu zdravia spotrebiteľov,“ odôvodňuje rezort financií predložený návrh. V roku 2015 spotrebná daň z tabaku a tabakových výrobkov prispela do štátneho rozpočtu sumou presahujúcou 660 miliónov eur, čo predstavuje takmer 3 percentá všetkých daňovo-odvodových príjmov verejnej správy.

„Spotrebitelia na Slovensku reagujú na vývoj cien cigariet len mierne. To umožňuje obchodníkom zvyšovať ich ceny aj nad rámec zmien daní uvalených na cigarety. Takéto správanie viedlo v posledných rokoch k poklesu podielu daní na celkovej cene cigariet. Pre stabilizáciu podielu dane na koncovej cene Inštitút finančnej politiky odporúča zvážiť zmenu pravidiel zdaňovania cigariet. Automatické zvyšovanie sadzieb alebo ich pravidelná úprava podľa vhodne zvoleného kritéria je schodné riešenie. Za účelom poistenia budúcich príjmov je potrebné zvážiť aj úpravu minimálnej sadzby dane tak, aby pokrývala viac produktov. Tým sa predíde potenciálne nižším daňovým príjmom z dôvodu rastúceho rizika konkurenčného cenového boja v kategórii lacnejších cigariet,“ uvádza Inštitút finančnej politiky pri ministerstve financií vo svojej analýze.

Rezort financií chce aj v budúcnosti práve cigarety ešte viac zdaňovať, čím bude rásť ich cena. Súčasne ju budú zdvíhať aj samotní výrobcovia. „Historická skúsenosť ukazuje, že trh akékoľvek zvýšenie sadzieb dane od zavedenia eura na Slovensku zaokrúhlil na najbližšie celé desiatky eurocentov, či už nahor, alebo v niekoľkých prípadoch aj nadol. Tento fakt len podčiarkuje, že až 99,8 percenta balení cigariet má spotrebiteľskú cenu zaokrúhlenú na 10 centov,“ zhodnotilo IFP. Stále podľa analytikov platí, že na slovenskom trhu je dominantný segment lacnejších cigariet. Cena väčšiny cigariet je tak pod úrovňou priemernej ceny a ešte vyšší je podiel celkovej spotreby cigariet s cenou pod úrovňou priemernej ceny. Ľudia v snahe ušetriť nielenže vyhľadajú lacnejšie značky cigariet, ale aj balený tabak a taktiež kupujú alternatívne tabakové výrobky, ktoré nepodliehajú spotrebnej dani. Spotrebitelia sa takisto čiastočne vyhýbajú plateniu zvýšenej sadzby dane na cigarety predzásobením sa ešte predtým, ako príde novela upravujúca výšku spotrebnej dane na tabakové výrobky do platnosti.

Na Slovensku je podľa odhadov zhruba 1,5 milióna fajčiarov. Fajčenie je pritom podľa analytikov jednou z oblastí, kde je v očiach väčšiny pomerne jednoduché obhájiť zdaňovanie. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvádza, že celosvetovo tabakové výrobky spôsobujú každoročne približne 6 miliónov úmrtí. Finančné zdroje použité na liečenie chorôb spojených s fajčením sú nemalé. Podľa údajov Európskeho štatistického úradu Eurostat vyfajčí slovenský fajčiar priemere 12,5 kusa cigariet denne. Najhoršie sú na tom Rakúšania. Fajčiar si tam denne dopraje 19,8 kusa cigariet denne, čo je takmer jedna klasická škatuľka. Česi sú na tom ešte horšie ako Slováci, fajčiar tam vyfajčí priemerne 14,3 kusa cigariet denne.

Na slovenskom trhu sa už začali objavovať cigaretové škatuľky s odstrašujúcimi obrázkami operácie pľúc či nádorov. Od septembra by po dopredaji starých zásob mali byť na pultoch predajní už len balenia s týmito obrázkami a nápismi „fajčenie môže zabíjať“. Odstrašujúce ilustrácie zaviedla v máji novela zákona o výrobe, označovaní a predaji tabakových výrobkov. Na jej zavedenie dlhodobo tlačil Brusel. Kombinácia slovného varovania a obrázka pokrýva 65 percent prednej aj zadnej strany obalu cigariet. Pribudlo aj telefónne číslo na Linku pomoci, na ktorej môžu ľudia získať informácie o odvykaní si od fajčenia. Úrad verejného zdravotníctva SR uvádza, že vo svete fajčí približne jedna tretina populácie staršej ako 15 rokov. Celosvetovo fajčí 47 percent mužov a 12 percent žien, tieto pomery sa však líšia od krajiny ku krajine. Na Slovensku fajčí približne 34 percent populácie, 43 percent mužov a 26 percent žien.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #cigarety