Ministerstvo bude analyzovať poštu

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR si chce objednať analýzu, ktorá zhodnotí súčasný model financovania univerzálnej poštovej služby spolu s návrhom možností jeho zmeny.

05.08.2016 15:50
debata (2)

Ako vyplýva zo zverejnenej výzvy na predkladanie ponúk, predpokladaná cena za tieto služby v trvaní pätnástich mesiacov predstavuje 33 tis. eur bez dane z pridanej hodnoty (39,6 tis. eur vrátane dane). Lehota na predkladanie ponúk je 22. augusta.

Univerzálnu poštovú službu poskytuje štátna Slovenská pošta, a. s. na základe poštovej licencie platnej od 1. januára 2013 do 31. decembra 2022. Zákon o poštových službách definuje univerzálnu službu ako poštové služby na zabezpečenie minimálneho uspokojenia potrieb užívateľov poštových služieb v SR tak, aby bola zabezpečená dostupnosť prístupových miest verejnej poštovej siete, za rovnakých podmienok, v ustanovenej kvalite, za primeranú cenu, každý pracovný deň najmenej s jedným vybraním a dodaním denne.

Na základe zákona o poštových službách sa financovanie univerzálnej služby v SR vykonáva prostredníctvom kompenzačného fondu, ktorého správcom je Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb. Kompenzačný fond je určený na uhrádzanie čistých nákladov univerzálnej služby ako aj na výdavky spojené s jeho správou. Príjmami kompenzačného fondu sú príspevky poštových podnikov a ich výšku v danom roku určuje regulačný úrad.

Príspevky do kompenzačného fondu na úhradu čistých nákladov univerzálnej služby sa týkajú poštových podnikov poskytujúcich zameniteľné služby a sú úmerné podielu tohto poštového podniku z poskytovania zameniteľných služieb na trhu. Príspevok poštového podniku do kompenzačného fondu nie je vyšší ako 3 % z obratu.

Ministerstvo dopravy v apríli 2014 uzavrelo zmluvu so spoločnosťou Pricewaterhou­seCoopers Slovensko, s. r. o. o vypracovaní štúdie univerzálnej poštovej služby zameranej na potreby a preferencie používateľov poštových služieb. Zmluvná cena štúdie dosiahla 16,7 tis. eur bez dane (vyše 20 tis. eur s daňou) a uvedená firma ju dodala vo februári minulého roka. Štúdia bude podkladom pre návrh odporúčaní pre budúci vývoj univerzálnej služby na Slovensku najmä s prihliadnutím na očakávaný prístup k jej postaveniu a zabezpečeniu v Európskej únii v budúcnosti.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská pošta #ministerstvo dopravy