Záujem o spotrebné úvery by mal rásť

Tempo poskytovania nových spotrebiteľských úverov sa zvyšuje a podľa odhadov bude záujem o ne rásť aj v nasledujúcom období.

05.08.2016 13:55
debata (5)

„Požičať si peniaze je aktuálne lacné pre banky, a teda aj pre ľudí. Úverovaniu nahráva aj rastúca ekonomika. Hlavným dôvodom, pre ktorý očakávame ďalší nárast poskytnutých spotrebných úverov, sú však najmä historicky najnižšie úrokové sadzby,“ povedal pre portál voFinanciach.sk výkonný riaditeľ pre obchod a marketing ZUNO banky Peter Lakata.

V apríli vzrástol objem novo čerpaných spotrebiteľských úverov medziročne o 18,4 % a v máji to bolo už o 41,2 %. „Záujem o poskytovanie spotrebiteľských úverov dokazujú aj banky, takmer všetky ponúkajú akcie, zvýhodnené úrokové sadzby, prípadne iné akciové benefity,“ uviedol výkonný riaditeľ portálu Finančný kompas Maroš Ovčarik. Priemerná úroková sadzba za celý trh atakuje hranicu desiatich percent. V máji to bolo 10,14 %, pričom najnižšie sadzby na trhu sú na piatich percentách. To všetko podľa Ovčarika naznačuje, že by objemy spotrebiteľských úverov mali aj naďalej rásť.

Pod ďalší rast spotrebných úverov sa podľa analytičky Poštovej banky Jany Glasovej podpisujú predovšetkým dve veci. A to nízke úrokové sadzby, ktoré robia úverové produkty dostupnejšími, a zlepšujúca sa situácia na trhu práce. Rady nezamestnaných na úradoch práce sa totiž skracujú a mzdy rastú. Ako ďalej pre portál voFinanciach.sk uviedla Glasová, znamená to, že viac Slovákov sa práve teraz zaujíma o rekonštrukciu bývania, či kúpu nového zariadenia do bytu.

Vzhľadom na menovú politiku Európskej centrálnej banky tu je podľa senior analytika spoločnosti Fincentrum Petra Világiho priestor na zníženie úrokových sadzieb pri spotrebných úveroch. „Dokonca pod vplyvom neistoty vyvolanej brexitom môžeme očakávať ďalšie stimuly zo strany Európskej centrálnej banky a zvýšený dopyt klientov po pôžičkách,“ povedal Világi. Zaujímavé kampane sa môžu podľa neho objaviť už na jeseň tohto roka. Október a november sú totiž tradične veľmi silné mesiace, kedy dopyt po spotrebiteľských úveroch vrcholí.

Aj boom na hypotekárnom trhu sa môže v druhom polroku podľa Világiho podpísať pod zvýšený záujem o spotrebné úvery. Získať 100-percentnú hypotéku je totiž stále ťažšie. A keďže väčšina klientov musí zainvestovať do bývania aspoň pätinu vlastných prostriedkov, často si musia na zariadenie domácnosti alebo aj prípadné rekonštrukcie starších nehnuteľností požičať, pretože im nezostáva dosť úspor.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #úver #banky