Turci vyčíslili cenu puču, pripravil ich o 89 miliárd eur

Pokus o vojenský prevrat v Turecku z polovice júla spôsobil tamojšej ekonomike škody za zhruba 300 miliárd tureckých lír (približne 89 miliárd eur).

02.08.2016 17:56
Turecko, pokus  o prevrat Foto: ,
Ľudia s tureckou vlajkou na provládnej demonštrácii v centre Istanbulu.
debata (25)

Informuje o tom utorková turecká tlač, ktorá sa odvoláva na ministra obchodu Bülenta Tüfenkciho. Ten sa posťažoval, že udalosť navyše viedla aj k zrušeniu jedného milióna turistických rezervácií, čo sú ďalšie straty.

„Ak vezmeme do úvahy všetky tie stíhačky, vrtuľníky, zbrane, bomby a (poškodené) stavby, cena je až 300 miliárd lír, aspoň podľa našich počiatočných výpočtov,“ povedal minister podľa denníka Hürriyet.

Tüfenkci dodal, že zrušených bolo veľa zahraničných zákaziek a veľa cudzincov prestalo Turecko navštevovať. Pučisti podľa neho vytvorili o Turecku obraz krajiny tretieho sveta s tankami v uliciach.

Straty v turistickom sektore má ale okrem strachu cudzincov na svedomí aj nariadenie, ktorým vláda zakázala trom miliónom štátnych zamestnancov vziať si po pokuse o prevrat dovolenku. Kabinet sa tak snažil zabrániť potenciálnym stúpencom nevydareného puču uniknúť do zahraničia. Okrem toho tisícom ľudí nariadil odovzdať cestovný pas.

Turistický ruch v Turecku tento rok už ťažko zasiahla séria teroristických útokov zo strany islamistov a odbojných Kurdov aj diplomatická roztržka s Ruskom po minuloročnom zostrelení ruského bombardéra tureckú stíhačkou. Ruskí turisti až do nedávneho zmierenia do Turecka nesmeli cestovať.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #prevrat v Turecku