Kažimír poslal rozpočet bez čísel, dostal odpoveď bez slov

Diskusia o návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok sa začína bez akýchkoľvek čísiel. Ministerstvo financií totiž prvý návrh rozpočtu zverejnilo v paragrafovom znení, z ktorého je zrejmé iba to, že účinný bude od 1. januára budúceho roka.

02.08.2016 15:34
debata (18)

Hoci si ministerstvo financií takto plní formálne povinnosť návrh rozpočtu zverejniť, viacerým inštitúciám sa takýto postup nepozdáva. K návrhu sa totiž oficiálne uskutočnilo aj pripomienkové konanie, v ktorom však prakticky nebolo čo pripomienkovať.

„Na váš návrh štátneho rozpočtu bez jediného čísla zasielame naše stanovisko bez jediného slova,“ reagovalo na predložený materiál v rámci pripomienkového konania Združenie podnikateľov Slovenska.

Kritickejšie bolo podnikateľské združenie Klub 500, ktoré v zásadnej pripomienke uvádza, že odborné pripomienkovanie návrhu bez čísiel stráca význam. Ministerstvu financií však odkazuje, že so zvyšovaním príjmov rozpočtu na úkor podnikateľov, ako to vyplýva z už predložených návrhov zákonov, nesúhlasí.

Ku kritike postupu, ktorý volí ministerstvo financií, sa pridala aj Konfederácia odborových zväzov SR (KOZ), ktorá nepovažuje za korektné, aby medzirezortné pripomienkové konanie bolo k prázdnemu dokumentu. Svoje predstavy o návrhu rozpočtu však rezortu financií predostrelo.

„KOZ SR požaduje vytvoriť dostatočnú rezervu na reálne navýšenie výdavkov na školstvo a zdravotníctvo vrátane rastu miezd štátnych zamestnancov a zamestnancov pracujúcich vo verejnom záujem,“ píšu vo svojej pripomienke odborári.

Ministerstvo financií však už avizovalo, že sa pokúsi pravidlá pri predkladaní rozpočtu zmeniť. Povinnosť predložiť prvý návrh rozpočtu na nasledujúci rok do 15. augusta bežného roka chce úplne zrušiť. Navrhuje to v novele zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy. Podľa rezortu financií by však povinnosť predložiť návrh rozpočtu na vládu zostala aj tak, keďže kabinet musí podľa zákona predložiť návrh rozpočtu Národnej rade SR najneskôr do 15. októbra bežného roka. Po novom by tak ministerstvu stačilo zverejniť návrh rozpočtu v takom časovom rámci, aby ho vláda stihla schváliť a poslať do parlamentu do polovice októbra.

Dôvodom tohto návrhu má byť podľa rezortu financií fakt, že verzia rozpočtu verejnej správy bola od termínu zverejnenia 15. augusta až po schvaľovanie vládou v októbri vždy výrazne zmenená tak na strane príjmov, ako aj na strane výdavkov.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #ministerstvo financií