Bankám rastú zisky, štát ich viac zdaní

Takmer o 20 percent narástli v prvom polroku medziročne zisky slovenských bánk. Banky spolu zarobili 423,8 milióna eur. Práve do tohto sektora sa rozhodla načrieť aj vláda, ktorá hľadá financie na rast penzií, platov učiteľov či na výstavbu diaľnic.

02.08.2016 14:00
(typo - nepouzivat v orise) peniaze, mince,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Vládna koalícia sa už dohodla, že napriek dohodám z minulosti nebude znižovať bankový odvod, čím sa má do štátnej kasy v budúcom roku získať dodatočných 62 miliónov eur a ďalší rok takmer 65 miliónov eur. Zároveň budú aj banky popri iných podnikoch platiť novú daň z dividend, ktorá má v roku 2018 zlepšiť príjmy štátnej kasy o 226 miliónov eur. Na jednej strane je otázne, ako to ovplyvní zamestnanosť a firemné investície, na druhej strane daň z dividend je aj v iných krajinách a vláda chce plniť svoje priority. Na ilustráciu, sľúbený rast penzií od januára o 8 eur mesačne vyjde štátnu kasu navyše ročne o 137 miliónov eur.

Banky zarábajú predovšetkým na rozdieloch medzi úrokmi z pôžičiek a vkladov a tiež na poplatkoch. Obchodníci musia bankám odvádzať za každú platbu kartou, čo zohľadňujú v cenách produktov a služieb a v konečnom dôsledku to tak zaplatia nakupujúci. V prvom polroku sa čistý úrokový výnos bánk znížil o 5 percent na 882,2 milióna eur. Popri úrokových výnosoch klesli aj čisté výnosy z poplatkov a provízií, a to o 1,4 percenta na 263,7 milióna eur.

Národná banka Slovenska sleduje hospodárenie bánk, aby bol sektor stabilný. Aby banky zarábali primerane, je najmä otázka konkurencie a následne zdanenia. Z dlhodobejšieho hľadiska je podľa centrálnej banky ziskovosť bankového sektora negatívne ovplyvňovaná najmä obdobím poklesu čistých úrokových príjmov. V období rokov 2005 až 2014 boli čisté úrokové príjmy hlavným faktorom rastu ziskovosti bánk. Ich objem sa v celom tomto období, s výnimkou roka 2012, stále zvyšoval. Simulácie možného vývoja pri zachovaní súčasných trendov vývoja úrokových sadzieb podľa Národnej banky naznačujú, že intenzita tohto poklesu by mala byť v rokoch 2016 až 2017 ešte relatívne mierna, postupne by sa však mohla výraznejšie prehĺbiť.

Čistý zisk bankového sektora za rok 2015 dosiahol vyše 600 mil. eur pri medziročnom náraste zhruba o 10 percent. Medzi hlavné faktory ziskovosti patril vlani najmä rastúci objem úverov, pokles nákladov na zdroje a pokles nákladov na kreditné riziko. Rozdielom oproti roku 2014 bol podľa NBS fakt, že pozitívny vplyv rastu objemu úverov na zisk bol do veľkej miery neutralizovaný významným poklesom výnosnosti retailových úverov.

Objem úverov na nehnuteľnosti na Slovensku v júni stúpol v porovnaní s koncom mája o 286,5 milióna eur a ku koncu šiesteho mesiaca tak dosiahol sumu 20,435 miliardy eur. Úvery na nehnuteľnosti v súčasnosti poskytuje 17 bánk. Licenciu na poskytovanie hypotekárnych úverov má osem bánk.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #daň z dividend #rast zisku