Brexit ťahá ceny ropy nadol, motoristi ušetria

Najbližšie týždne budú môcť slovenskí motoristi opäť lacnejšie tankovať. Podľa analytikov by ceny pohonných hmôt mali pokračovať v poklese, pričom ich cena by sa mala znížiť o ďalších päť centov.

02.08.2016 07:00
pohonné hmoty, tankovanie, čerpacia stanica Foto:
Ilustračné foto.
debata (16)

Priemerné ceny benzínu na Slovensku podľa Štatistického úradu SR za minulý týždeň zlacneli o 0,024 eura na 1,206 eura za liter. Cena nafty sa znížila o 0,014 eura na 1,051 eura za liter. „V najbližších dvoch týždňoch očakávame na Slovensku pokles cien benzínu i nafty o niekoľko centov. V porovnaní s okolitými štátmi sú však slovenské ceny benzínu stále pomerne vysoké. Nafta je porovnateľne drahá oproti našim susedom,“ komentuje ekonóm spoločnosti Finlord Boris Tomčiak.

Pri cestách na dovolenku je preto dobré natankovať doma a v susednej Českej republike v prípade, že vodiči idú do západnej Európy. Naopak, ak pôjdu do Bulharska, tak sa nemusia báť natankovať pohonné hmoty tam, keďže Bulharsko má najnižšie ceny z celej EÚ. Lacný benzín je aj v Maďarsku. „Cena benzínu v Maďarsku sa pohybuje na úrovni v prepočte 1,062 eura za liter, za naftu zaplatia vodiči 1,063 eura za liter,“ doplnil Tomčiak.

Pri cestách na dovolenku je preto dobré natankovať doma a v susednej Českej republike v prípade, že vodiči idú do západnej Európy.

Dôvodom zlacňovania je fakt, že ponuka ropy na trhu prevyšuje dopyt, no pridáva sa k tomu aj ekonomická neistota ohľadom brexitu. Aktuálne sa cena ropy Brent pohybuje na úrovni 43 dolárov za barel. Medzinárodná energetická agentúra (IEA) vo svojej nedávnej analýze uviedla, že súčasný prebytok ropy na svetových trhoch bude mať naďalej zásadný vplyv na pokles cien tejto suroviny, a to aj napriek tomu, že rastie spotreba čierneho zlata nielen v Európe, ale aj v Číne či Indii. Rast európskeho dopytu sa však podľa agentúry v nasledujúcom období neudrží, nakoľko sa krajinami šíri neistota z výsledkov britského referenda, v ktorom sa Briti rozhodli, že chcú opustiť Európsku úniu. Navyše ceny ropy sa tento týždeň podľa analytikov J&T Banky oslabili na trojmesačné minimá po tom, čo na ich cenu vplýval šok z nárastu zásob ropy v USA. U investorov tak narastali obavy, že producenti opäť presycujú trh s čiernym zlatom a rebalansovanie dopytu a ponuky sa tak odkladá.

Rekordne nízke ceny

Cena ropy sa ešte pred dvoma rokmi pohybovala na úrovni zhruba 115 dolárov za barel. O rok nato začala jej cena klesať, až sa začiatkom tohto roka dostala po prvý raz za 12 rokov na úroveň 30 dolárov za barel. To spôsobilo vážne ekonomické problémy mnohým krajinám, ktoré sú od príjmov z ropy mimoriadne závislé. Viacero producentských krajín mimo Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) ako napríklad Kanada muselo obmedziť svoju ťažbu, čo v posledných mesiacoch vrátilo cenu tejto komodity k hranici 50 dolárov za barel. Venezuela musela ťažbu čierneho zlata v tomto roku znížiť zhruba o desatinu. Krajina má najväčšie zásoby ropy na svete. Príčinou pozastavenia ťažby sú výpadky v dodávkach elektriny, slabšia aktivita zahraničných ropných spoločností a nedostatok hotovosti v krajine, ktorá prechádza hlbokou politickou a ekonomickou krízou. Za posledný rok sa v krajine znížila ťažba o 240-tisíc na 2,18 milióna barelov ropy denne, a to na najnižšiu úroveň od februára 2003.

Nestačí to však na to, aby sa dvojročná nadprodukcia výrazne okresala. Podľa IEA sa komerčné zásoby ropy vo vyspelých krajinách OECD zvýšili v júni na rekordných 3,074 miliardy barelov. Ropné spoločnosti držia komoditu nielen v zásobníkoch, ale aj na mori v tankeroch. Údaje agentúry Bloomberg ukazujú, že napríklad v Severnom mori sú zakotvené tankery, ktoré držia deväť miliónov barelov ropy, čo je najviac od roku 2009. Ťažba ropy v rámci OPEC v júli pravdepodobne stúpla o 100-tisíc barelov denne a dostala sa na rekordných 33,41 milióna barelov denne. Prispel k tomu najmä rast produkcie v Iraku. Vyplýva to z prieskumu agentúry Reuters, ktorý sa opiera o údaje o preprave ropy a o informácie zdrojov z odvetvia. V Saudskej Arábii, ktorá je kľúčovým členom kartelu OPEC a najväčším exportérom ropy na svete, sa ťažba ropy v júli znížila o 50-tisíc barelov na 10,50 milióna barelov denne. Zostala však v blízkosti rekordného maxima 10,56 milióna barelov denne. Ťažba ropy v USA sa prepadla v júli o 194-tisíc na 8,43 milióna barelov ropy denne. Za posledný rok sa americká produkcia znížila už o 12 percent. Celé tohtoročné zníženie americkej produkcie však bolo vyvážené nárastom iránskej produkcie. Tá sa zdvihla o 25 percent. V júli sa v Iraku zvýšila produkcia o 90-tisíc  barelov na 4,32 milióna barelov denne.

Cenová rovnováha v nedohľadne

V súčasnosti denná nadprodukcia ropy dosahuje úroveň takmer dva milióny barelov. „Krajiny OPEC sa nedokážu dohodnúť na obmedzení produkcie. Na novú dlhodobejšiu cenovú rovnováhu si tak bude musieť trh ešte počkať,“ uvádza Národná banka Slovenska vo svojej štúdii. Podľa nej by v najbližšom období mohol trh s ropou ovplyvniť rastúci dopyt v Číne pod vplyvom stimulačnej menovej politiky. Vďaka krokom čínskej centrálnej banky sa očakáva rast poskytovania úverov a rast likvidity. Čína je pritom druhým najväčším spotrebiteľom ropy na svete a napriek spomaleniu dynamiky stále patrí medzi najrýchlejšie rastúce ekonomiky.

„Dopytový potenciál Číny je kľúčovým faktorom pre vývoj cien všetkých komodít vrátane ropy,“ píše NBS. Na strane ponuky však okrem súčasného prebytku ropy denne môže karty ďalej zamiešať Irán. Samotný má totiž potenciál navýšiť stranu ponuky ešte o dodatočných 500-tisíc až 1 milión barelov ropy denne. Aby sa cena ropy dostala v krátkodobom horizonte na vyššie úrovne, budú musieť krajiny OPEC dospieť k viacstrannej záväznej dohode vrátane Iránu a výraznejším spôsobom znížiť aktuálnu produkciu ropy. „Inak budeme pravdepodobne svedkami pokračujúcej volatility cien ropy až do konca roka 2016 s cenou pohybujúcou sa v rozmedzí od 34 do 68 dolárov za barel,“ tvrdí NBS. Analytici však veľkú váhu pri ďalšom vývoji cien pripisujú aj výsledkom britského referenda. „Brexit zvyšuje politickú nestabilitu v celej Európe, ozývajú sa silnejšie nacionalistické hlasy. To môže viesť k ďalším referendám v Európe, čo predstavuje negatívny scenár pre ekonomický rast krajín a následne to spôsobí nižší dopyt po rope v dlhodobejšom horizonte,“ povedal pre agentúru Reuters Tamas Varga, analytik londýnskej maklérskej spoločnosti PVM.

Britská banka Barclays z dôvodu výsledkov referenda a možného brexitu znížila svoje odhady ceny ropy na tento rok zo 44 dolárov za barel na úroveň okolo 40 dolárov za barel. V budúcom roku znížila svoju prognózu o tri doláre, teda na úroveň 57 až 60 dolárov za barel. Americká banka Merrill Lynch tvrdí, že hlasovanie za brexit je hlasovaním proti globalizácii, voľnému pohybu osôb a tovarov. "Každá zmena v nastavení obchodu medzi krajinami a mobility je zlá pre komodity, " povedal pre agentúru Bloomberg Francisco Blanch, šéf komoditného výskumu banky Merrill Lynch.

Priemerné ceny pohonných látok vo vybraných krajinách (v eurách za liter)
krajina benzín nafta
Slovensko 1,206 1,051
Nemecko 1,309 1,1
Česká republika 1,094 1,040
Rakúsko 1,115 1,048
Poľsko 1,007 0,948
Maďarsko 1,062 1,063
Chorvátsko 1,18 1,098
Bulharsko 0,998 0,968
Zdroj: Finlord, Európska komisia

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #pokles cien #pohonné hmoty