Záujem o prácu pre Jaguar neutícha

Záujem Slovákov o prácu v pripravovanom závode britsko-indického koncernu Jaguar Land Rover (JLR) je rekordný. Výrobca automobilov spustil nábor zamestnancov pre svoju nitriansku továreň v minulom roku v decembri. A za pol roka spoločnosť eviduje viac ako 40-tisíc žiadostí. Prácu pritom ponúkne 2 800 zamestnancom.

27.07.2016 13:00
jaguar land rover, automobilka Foto: ,
Hlavný nábor zamestnancov Jaguar Land Rover na Slovensku spustí až v priebehu budúceho roka.
debata (24)

"Evidujeme viac ako 40-tisíc žiadostí o zamestnanie. Gro náborového procesu sa však začne až na budúci rok,“ povedal na včerajšom tlačovom brífingu Alexander Wortberg, prevádzkový riaditeľ plánovaného nitrianskeho závodu. Vysoký záujem Slovákov o prácu vo štvrtej automobilke spoločnosť podľa jeho slov teší.

Prácu priamo v závode si však nájde len 2¤800 zamestnancov. No spolu so subdodávateľskými firmami môže koncern na Slovensku vytvoriť až 18-tisíc pracovných miest. Platí, že na jedno pracovné miesto priamo v automobilke je naviazaných 6 až 7 ďalších pracovných miest.

Na Slovensku v súčasnosti okrem štátu neexistuje zamestnávateľ, ktorý by dával prácu až 40-tisíc zamestnancom. Železnice Slovenskej republiky v roku 2014 zamestnávali 14¤110 ľudí. Najväčším súkromným zamestnávateľom je bratislavský Volkswagen, kde pracuje 9¤900 pracovníkov.

Spustenie náboru pracovníkov koncernu JLR prehĺbi problémy pri hľadaní nových zamestnancov pre iné spoločnosti. „Príchod Jaguaru však pocítia aj ostatné automobilky, teda bratislavský Volkswagen i žilinská Kia. Mnoho ľudí, ktorí za prácou do týchto automobiliek dochádzajú, totiž môžu zamestnávateľa jednoducho zmeniť. Z princípu im môže byť jedno, kam budú napríklad z východného Slovenska dochádzať. Rozhodovať sa budú podľa toho, kto im ponúkne lepšie podmienky,“ povedal Luboš Sirota, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ personálno-poradenskej spoločnosti McROY Group.

Podľa Sirotu by štát mal prijímať také opatrenia, ktoré nedostatok ľudí na trhu práce znížia. Tieto opatrenia by však mali priniesť okamžitý efekt, pretože na systémové zmeny je už neskoro.

Wortberg na včerajšom tlačovom brífingu znovu potvrdil, že brexit sa investície pri Nitre nedotkne. Rovnako tak nebude ohrozená ani výška investície pre pokles hodnoty britskej libry.

S výstavbou závodu chce koncern JLR začať koncom tohto leta. Kto však fabriku postaví, zatiaľ nie je známe. JLR stavebnú spoločnosť stále hľadá. V okolí priemyselného parku v súčasnosti prebiehajú práce, ktoré zabezpečuje samotný štát. Ide o výstavbu potrebnej infraštruktúry. Výstavbu terminálu kombinovanej prepravy, kde bude dochádzať k prekládke nákladných kontajnerov, zabezpečuje rakúska spoločnosť Strabag. Firma vyhrala tender, ktorý vyhlásila spoločnosť Železnice Slovenskej republiky, s ponukou 51,8 milióna eur.

Výroba sa pri Nitre má rozbehnúť v druhej polovici roka 2018. Wortberg potvrdil, že spoločnosť bude na Slovensku vyrábať viac ako jeden model. Malo by ísť o ľahké vozidlá vo zvýšenej miere využívajúce hliník.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanci #pracovné miesta #Jaguar Land Rover