EK súhlasí so vstupom EPH do Slovenských elektrárni

Európska komisia dala zelenú vstupu Energetického a priemyselného holdingu (EPH) do firmy Slovenské elektrárne (SE). EPH, ktorý ovládajú finančníci Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, vlani v decembri podpísal dohodu o kúpe dvoch tretín podielu v SE od talianskej spoločnosti Enel. Celková hodnota transakcie predstavuje 750 miliónov eur. Komisia teraz vyslovila súhlas s tým, aby EPH a Enel mali nad SE spoločnú kontrolu.

26.07.2016 13:41
Slovenské elektrárne Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Komisia totiž dospela k záveru, že táto transakcia nepredstavuje riziko z hľadiska možného ohrozenia hospodárskej súťaže. Aktivity spoločností sa podľa komisie prekrývajú len málo a firmy budú ďalej čeliť silnej konkurencii ďalších hráčov na trhu. Ani po dokončení transakcie firmy nebudú mať podľa exekutívy únie možnosť alebo záujem brániť konkurencii v prístupe k elektrickému prúdu na trhu.

V decembri EPH uviedol, že podiel prevezme prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti EP Slovakia. Transakcia sa uskutočňuje v dvoch fázach, jej konečná hodnota sa ešte môže na základe dohodnutých podmienok zmeniť.

Teraz komisia fakticky vyslovila súhlas s prvou fázou operácie, keď po prevode celého svojho podielu v SE na novovzniknutú spoločnosť HoldCo predáva Enel polovicu HoldCo firme EP Slovakia.

Konečné zúčtovanie a uzavretie druhej fázy je podmienené získaním finálneho povolenia ku komerčnej prevádzke tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne Mochovce. Na začatie druhej fázy bude musieť jedna zo strán uplatniť opciu, a to do roka od chvíle, keď elektráreň Mochovce dostane povolenie na skúšobnú prevádzku tretieho a štvrtého bloku. Po uplatnení opcie prevedie Enel druhú polovicu HoldCo na EP Slovakia za ďalších 375 miliónov eur.

Slovensko si vo firme Slovenské elektrárne podrží svojich 34 percent akcií.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektráne #Energetický a priemyselný holding