Po brexite II. pilier zarobil

Mesiac po tom, čo obyvatelia Veľkej Británie v referende odhlasovali odchod z Európskej únie, si akcie obchodované na finančných trhoch pripisujú rekordné zisky. Ohlasovaná katastrofa sa neudiala a slušné zisky majú aj Slováci s peniazmi uloženými v akciových a indexových dôchodkových fondoch. Tlačenie peňazí totiž naplno prebilo riziká spojené s obmedzením obchodovania medzi Veľkou Britániou a Európskou úniou.

27.07.2016 10:30
Boris Johnson, brexit, veľká británia Foto:
Boris Johnson, bývalý starosta Londýna a súčasný minister zahraničných vecí, bol jednou z najvýraznejších postáv kampane za odchod Veľkej Británie z Európskej únie.
debata (20)

„Globálne akcie sú v priemere na deväťmesačnom maxime,“ uviedla česká ekonómka a riaditeľka spoločnosti Next Finance Markéta Šichtařová. To je dobrá správa pre súkromné dôchodky Slovákov. V II. pilieri má aktuálne 1,5 milióna ľudí investovaných 6,68 miliardy eur. Takmer mesiac po brexite sú zisky akciových a indexových dôchodkových fondov v rozmedzí od 2,38 do 5,8 percenta. Ešte pred referendom aj niektoré slovenské dôchodkové správcovské spoločnosti varovali, že odhlasovanie odchodu Veľkej Británie z Európskej únie môže zraziť hodnotu majetku v akciových a indexových fondoch o viac ako 10 percent. Naplneniu tohto čierneho scenára nasvedčoval aj prvý deň po referende, keď sa hodnota akcií prepadla o viac ako 2 bilióny dolárov, čo je najvyššia hodnota v histórií. Lenže po čiernom piatku prišiel víkend a pondelkové obchodovanie na trhoch sa už nieslo v bežných stratách v rozmedzí 1,3 až 3,14 percenta.

Najlepšie zarábajú indexové fondy

„Úvodná reakcia trhov mala panický charakter, najviac boli zasiahnuté európske akcie a britská libra. Naopak, americký dolár, japonský jen, zlato a ceny bezpečných dlhopisov výrazne rástli,“ opísal situáciu Matej Varga, vedúci úseku riadenia investícií v DSS Poštovej banky. Trhy totiž do poslednej chvíle verili, že obyvatelia Veľkej Británie sa nakoniec rozhodnú zostať v Európskej únií. „Situáciu okolo britského referenda sme pravidelne monitorovali, a to vrátane kampaní, ako aj predpokladaných výsledkov exit pollov. Do poslednej chvíle nebol jasný výsledok i napriek tomu, že väčšina očakávala výsledok v prospech zotrvania v EÚ. Portfólio manažéri sa tak museli pripraviť na oba varianty a tak sa podarilo uchrániť portfóliá pred masívnymi negatívnymi pohybmi na finančných trhoch,“ pokračoval Varga.

Prvé dni po referende sa dôchodkové správcovské spoločnosti snažili pri akciových dôchodkových fondoch čo najviac minimalizovať straty pomocou aktívneho obchodovania s cennými papiermi. Výsledkom sú mesačné zisky v rozmedzí 2,38 až 5,8 percenta. O niečo lepšie sa darilo indexovým fondom, ktoré len pasívne kopírujú pády aj rast svetových akciových fondov, lebo v ich prípade najhorší fond dosiahol zisk 4,9 percenta a ostatné fondy mali výnosy v rozmedzí 5,5 až 5,8 percenta. „Ak nemáte nejaké špeciálne vedomosti, čo priemerný Slovák ani Američan nemá, je výhodné mať peniaze v indexových fondoch. To sú totiž lacné fondy, ktoré sa nesnažia robiť nič špeciálne, len tvrdo ísť po priemere a poskytnúť ho za čo najnižšiu cenu,“ odporučil v rozhovore pre denník Pravda ekonomický profesor zo Chicagskej univerzity Ľuboš Pástor.

Slabo zarábajúca bezpečnosť

Po brexite situáciu na trhoch upokojili vyhlásenia britskej aj európskej centrálnej banky. „Tiež nik v zásade netuší, ako a kedy sa celý brexit skončí. Veľká Británia chce požiadať o vystúpenie až budúci rok, rokovania budú zdĺhavé a existujú rôzne možnosti usporiadania vzťahov medzi EÚ a Britániou. Preto trhy momentálne viac upriamili pozornosť na iné udalosti,“ priblížil investičný manažér Allianz dôchodkovej správcovskej spoločnosti Miro Kotov. Pre európske akcie sú momentálne najväčším rizikom problémové talianske banky, ktoré bojujú s hrozbou nesplatených úverov vo výške 400 miliárd eur, čo je približne 10-násobne viac ako celý dlh Slovenskej republiky.

V zhodnocovaní peňazí sú mesiac po brexite najhoršie bezpečné dlhopisové fondy. Tie majú zisky od 0,35 do 1,25 percenta. Paradoxne dôvodom je práve rozbehnuté tlačenie peňazí, ktoré na jednej strane úspešne odrazilo hroziacu krízu, ale na druhej tlačí až do záporu úroky na bezpečných dlhopisoch. V súčasnej situácií sa totiž 10-ročné dlhopisy Nemecka bežne obchodujú na trhoch s úrokom mínus 0,4 percenta. To znamená, že investori nakoniec dostanú menej peňazí, ako si požičali. Napriek tomu jedine pre dlhopisových fondoch musia dôchodkové správcovské spoločnosti prípadné straty doplácať klientom z vlastných peňazí. Pri lepšie zarábajúcich akciových aj indexových fondoch sú vyššie zisky vyvážené rizikom preplatenia prípadných strát z majetku klienta v II. pilieri.

„Sporiteľom dlhodobo odporúčame zvoliť si také rozloženie svojich úspor medzi garantovaný a negarantovaný fond, ktorý zodpovedá ich veku, výške úspor a rizikovému profilu. A takto zvolené rozloženie držať dlhodobo. A nerobiť rozhodnutia o zmenách fondu v reakcii na nedávne poklesy, respektíve nárasty dôchodkových fondov,“ uzavrel investičný manažér Allianz dôchodkovej správcovskej spoločnosti Miro Kotov.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Veľká Británia #II. pilier #Brexit