MMF pre čínsky jüan mení výpočet jednotky SDR

Medzinárodný menový fond prijal novú metódu výpočtu hodnoty svojej menovej jednotky - osobitné právo čerpania (SDR). Chce tak zabezpečiť, že čínska mena jüan bude mať v novom koši mien, od ktorého sa odvodzuje hodnota SDR, zamýšľanú váhu, napísala agentúra Reuters.

26.07.2016 09:30
debata (1)

Zmena bude platná od 1. októbra a po prvýkrát v histórii bude kôš mien SDR zahŕňať čínsky jüan. Tento krok dá jüanu cenený status rezervnej meny a posúva ho o krok bližšie k tomu, aby sa stal voľne použiteľnú menou v medzinárodnom meradle. Pomer množstvo dolárov, eur, jenov, libry a jüanov v koši SDR bude stanovený na obdobie piatich rokov.

Nová metóda má zahŕňať jednoduchšie zaokrúhľovania výpočtu. Zložité zaokrúhľovania v predchádzajúcej metóde kalkulácie spôsobilo, že váha dolára bola takmer pol percentuálneho bodu nad zamýšľaným cieľom.

Rada MMF vlani v novembri súhlasila, že jüan bude súčasťou koša SDR s váhou 10,92 percenta. Váha dolára bude relatívne nezmenená, má byť 41,73 percenta. Zníži sa však váha eura, jenu a libry, a to na 30,93 percenta, 8,33 percenta a 8,09 percenta.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #jüan