Aké máte plány s brexitom? Briti čelili na G20 otázkam

Británia sa na sobotňajšom zasadnutí ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk skupiny G20 ocitla pod tlakom niektorých európskych a ázijských krajín, aby urýchlila kroky vedúce k odchodu z EÚ a objasnila ďalšie súvisiace plány.

24.07.2016 10:54
debata (3)

Na prvom zasadnutí od júnového referenda, keď sa väčšina britských voličov vyslovila pre odchod svojej krajiny z EÚ, sa zástupcovia skupiny G20 zhodli, že takzvaný brexit by mohol mať negatívny vplyv na už aj tak pomalý rast globálnej ekonomiky.

V návrhu komuniké členské krajiny G20 uvádzajú, že výsledok referenda zvyšuje neistotu svetovej ekonomiky, avšak vyjadrujú nádej, že Británia zostane blízkym partnerom EÚ, oznámila agentúra Reuters.

Ministri z Francúzska a Talianska uviedli, že chcú teraz podrobnejšie objasniť, ako rýchlo Británia začne proces uzatvárania 43 rokov trvajúceho členstva v EÚ. Podľa nich je potrebné objasniť načasovanie procesu, pretože na to trhy čakajú a pomôže to vytvoriť rovnováhu.

Nová britská premiérka Theresa Mayová zatiaľ len uviedla, že nezačne formálne rokovania o odchode z EÚ v tomto roku. Britský minister financií Philip Hammond, ktorý sa zúčastňuje zasadnutí G20 v čínskom Čcheng-tu, sa pre médiá odmietol vyjadriť.

Jeden zo zástupcov Ázie uviedol, že zahraniční investori v Británii potrebujú získať predstavu o tom, ako to bude s prístupom na jednotný trh EÚ A ako zostanú otvorené hranice pre pracovníkov z únie. Pokiaľ nebude Británia konať rýchlejšie, predĺžiA sa podľa neho negatívne dopady brexitu na podnikové investície.

Iba Spojené štáty vyzývali na trpezlivosť. Poznamenali, že proces je príliš citlivý a nemal by sa uponáhľať. Dôležitejší ako časový harmonogram je podľa jedného z členov americkej delegácie správny tón pri vyjednávaní.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #G20 #Brexit