Pivovary Prazdroj či Topvar musí majiteľ predať

Pivovary Prazdroj či Topvar patria medzi tie, ktoré musí SABMiller predať, aby ho mohol prevziať Anheuser-Busch InBev.

24.07.2016 14:40
debata (54)

Medzi investormi, ktorí majú záujem o kúpu Plzeňského Prazdroja, sú najmenej štyri české skupiny. S odvolaním sa na dôveryhodné zdroje to píše týždenník Euro v pondelkovom vydaní. Prazdroj patrí medzi pivovary spoločnosti SABMiller v Európe, ktorých predajom podmienila Európska komisia svoj súhlas s prevzatím SABMillera zo strany najväčšieho svetového pivovaru Anheuser-Busch InBev. Cena Prazdroja a ďalších predávaných pivovarov by sa podľa Eura mohla pohybovať nad 60 miliardami českých korún.

České investičné skupiny oslovujú investičných poradcov sa žiadosťami o analýzu ekonomickej situácie Prazdroja, píše týždenník. Podľa neho sú medzi záujemcami skupina PPF najbohatšieho Čecha Petra Kellnera alebo biznismeni Tomáš Němec a Oldřich Šlemr, ktorí koncom vlaňajška predali zhruba za 31 miliárd korún gumárenskú spoločnosť ČGS Holding.

Cena predávaného balíka východoeurópskych pivovarov, kam spolu s Prazdrojom patrí poľská Kompania Piwowarska, slovenské Pivovary Topvar, maďarská Dreher Breweries a rumunská Ursus Breweries, sa podľa Eura odhaduje na 60 až 100 miliárd korún. V prípade predaja samotnej českej divízie, kam patrí Pilsner Urquell, Gambrinus, Radegast a Kozel, sa hovorí o cene 49 miliárd korún, píše týždenník.

Záujem veľkých európskych pivovarníckych skupín sa kvôli antitrustovým pravidlám očakávať nedá, o Prazdroj a ďalšie východoeurópske pivovary by sa ale podľa Eura mohli uchádzať japonské skupiny Asahi a Kirin, prípadne čínska skupina CEFC, ktorej firma Lapasan už na českom pivnom trhu kúpila skupinu Lobkowicz Group združujúcu niekoľko regionálnych značiek. Plzenský primátor Martin Zrzavecký (ČSSD) spolu so spolkom Právovárečné měšťanstvo v Plzni vyzvali k nákupu Prazdroja vládu.

Ekonóm Miroslav Zámečník v Eure napísal, že kvôli zhromaždeniu dostatku peňazí na nákup by bolo možnosťou dať dohromady konzorcium zahŕňajúce spolu s českými aj poľských, rumunských či maďarských investorov. Záujem o Prazdroj by podľa neho mohli mať aj poisťovne a penzijné fondy, prípadne banky. „Produkuje výdatný voľný hotovostný tok a je to veľmi pekný dividendový titul,“ opísal, čo by na pivovaru mohlo finančné inštitúcie lákať.

Plzeňský Prazdroj za posledný rok zvýšil zisk pred zdanením medziročne o päť percent na 3,7 miliardy korún. Tržby vo fiškálnom roku od začiatku apríla 2015 do konca tohtoročného marca stúpli medziročne o 3,3 percenta na 14,4 miliardy korún. Pivovar vlani predal v Česku a v cudzine desať miliónov hektolitrov piva, zhruba rovnako ako v roku 2014. Vývoz prémiového ležiaka sa zvýšil o 4,5 percenta na 792 000 hekto­litrov.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #pivo #Topvar #Anheuser-Busch #SABMiller #Prazdroj