Na Slovensku sú potraviny drahšie ako u susedov, okrem Rakúska

Hoci ceny potravín patria na Slovensku k najnižším v únii, v porovnaní so susednými štátmi si za ne priplatíme.

22.07.2016 11:58
debata (12)

Vyplýva to z analýzy Poštovej banky, ktorá porovnávala ceny potravín v roku 2015 v krajinách Európskej únie. Na Slovensku sú pritom potraviny ôsme najlacnejšie v rámci únie, napriek tomu ich však lacnejšie nakúpime vo všetkých susedných krajinách, okrem Rakúska. V Českej republike a Maďarsku sú potraviny a nealkoholické nápoje lacnejšie o 11 % a v Poľsku až o 30 %.

Z tradičných prímorských dovolenkových destinácií lacnejšie potraviny ako na Slovensku nájdeme už len v Bulharsku, kde je ich cena nižšia o 22 %. Nižšie ceny sú aj v Rumunsku o 28 %. Naopak, v Chorvátsku sú potraviny mierne drahšie o 3 %. V Španielsku a Portugalsku sú ceny vyššie o 4 %, resp. 6 %. Vôbec najdrahší nákup v potravinách môžeme v rámci Európskej únie absolvovať v Dánsku, kde sú ceny oproti Slovensku vyššie až o 63 %. V susednom Rakúsku sú podľa analýzy Poštovej banky potraviny drahšie o 35 %. Celkovo v priemere sú v Európskej únii ceny potravín oproti Slovensku vyššie o 13 % a v eurozóne o 17 %.

Pri porovnávaní cien potravín je dôležité aj o aké komodity ide. Zo susedných krajín sa Slovákom najviac oplatí čokoľvek z potravín kupovať v Poľsku. Najvýraznejší cenový rozdiel evidovali štatistiky pri cenách olejov a tukov, ktoré sú tam nižšie až o 43 %. O približne tretinu lacnejšie ako u nás sú aj chlieb, pečivo, ryby, mlieko, syry, vajcia a mnohé ďalšie potraviny. V prípade Českej republiky však napríklad platí, že ryby a mäso tam nakúpime drahšie.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #V4