Hypotéky budú lacné ešte pár rokov

Nízke úroky zostanú aj po skončení tlačenia peňazí, rozhodla Európska centrálna banka. Dôvodom je, že veľká Británia z Európskej únie reálne odíde najskôr o dva roky a rast cien v krajinách používajúcich spoločnú menu euro je stále veľmi pomalý. Slováci si vďaka tomu ešte niekoľko rokov môžu užívať lacné hypotéky.

22.07.2016 15:00
Nemecko, Európska centrálna banka Foto:
Zo sídla Európskej centrálnej banky budú naďalej "pršať" peniaze.
debata (8)

„Úrokové sadzby ostanú nízke ešte dlho po skončení kvantitatívneho uvoľňovania,“ povedal na včerajšej tlačovej konferencii šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi. Kvantitatívne uvoľňovanie, voľne označené ako tlačenie peňazí, trvá od marca 2015 a skončí sa najskôr v marci 2017. Za túto dobu sa do ekonomík 19 štátov eurozóny napumpuje neuveriteľných 1,74 bilióna nových eur.

ECB včera podľa očakávania ponechala kľúčové úrokové sadzby na rekordne nízkych úrovniach. Dlhodobé preferovanie nízkych úrokov je dobrou správou pre Slovákov s dlhmi v domácich bankách. Naopak, hlavu v smútku môžu mať ľudia s úsporami, ktorí aktuálne zhodnocujú svoje peniaze o úroky maximálne vo výške 1,1 percenta za rok. So zachovaním nízkych úrokov počítajú aj banky pôsobiace na slovenskom finančnom trhu. „V oblasti vývoja úrokov na finančných trhoch momentálne nevidíme žiadny impulz, ktorý by výrazne mohol zmeniť situáciu a ovplyvniť tak extrémne nízku úroveň úročenia či už vkladových, alebo úverových produktov,“ zhodnotil Boris Fojtík, ekonomický analytik Tatra banky.

Rozhodnutie Veľkej Británie opustiť Európsku úniu prinieslo len v prvých dňoch očakávaný pád akciových trhov. Následne čoraz viac investorov začalo počítať s ešte väčšou podporou centrálnych bánk a vrátil sa rast akcií. Až do včera sedem dní po sebe prepisoval historicky najväčšie hodnoty hlavný americký index Dow Jones. „Nachádzame sa vo zvláštnom období, ktoré môže pripomínať trhy v rokoch 2010 až 2011. Vtedy sa každá negatívna správa z ekonomiky USA div neoslavovala, pretože na trhy priniesla zo strany Fedu novú likviditu amerického dolára, čo poháňalo rizikový apetít a bublinu na rozvíjajúcich sa trhoch. Mali by sme mať preto veľký strach z nových koncepčných zámerov centrálnych bánk, ktoré sa chystajú opäť podporiť chuť na riziko u investorov,“ uviedol John Hardy, hlavný menový stratég Saxo Bank.

Čoraz viac investorov sa totiž začína obávať, že skôr alebo neskôr prudký rast akcií vystrieda tvrdý pád. Varovaním pre Európu môže byť čínsky akciový masaker, ktorý začiatkom roka 2016 dokázal v priebehu dňa investorov pripraviť aj o 10 percent hodnoty ich akcií a miestna vláda dokázala prudké prepady zastaviť až zavretím búrz. Podobný scenár sa môže odohrať aj v Európe v prípade nečakaného prasknutia akciovej bubliny. O peniaze v takom prípade môžu prísť Slováci s peniazmi investovanými do akcií prostredníctvom podielových fondov či dôchodkových fondov II. a III. piliera.

V časoch nízkych úrokov je najväčšou istotou zobratie pôžičky. Domáce finančné domy totiž nové hypotéky predávajú priemerne za úrok 1,69 percenta. Ešte pred dvoma rokmi najnižšie úroky na hypotékach dosahovali hodnotu 3,38 percenta. Pri úroku 1,69 percenta je mesačná splátka 80-tisícovej hypotéky splatnej o 30 rokov 284 eur za mesiac. O 30 rokov klient celkovo banke vráti 102 240 eur. Mesačná splátka tej istej hypotéky vyskočí na 354 eur za mesiac pri úroku 3,38 percenta. V tomto prípade klient banke za 30 rokov vráti 127 440. Mesačná úspora na nižších úrokoch tak predstavuje 70 eur a celkovo sa môže vyšplhať až na 25 200 eur.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka #Európska centrálna banka #úroky