Tlak na Volkswagen pokračuje, žalujú ho tri americké štáty

Americké štáty New York, Massachusetts a Maryland pre škandál s meraním emisií zažalovali nemeckú automobilku Volkswagen aj jej divízie Audi a Porsche.

20.07.2016 07:38
debata (1)

Tvrdia, že automobilky porušili zákony o ochrane životného prostredia a podviedli zákazníkov, keď predávali naftové automobily so softvérom, ktorý umožňuje manipulovať s testami emisií. Pracovníci koncernu Volkswagen sa navyše podľa žalôb snažili podvody kryť predkladaním falošných dokumentov a ničením dôkazov. Informujú o tom zahraničné médiá.

Ministerka spravodlivosti štátu Massachusetts Maura Healeyová a jej newyorský náprotivok Eric Schneiderman uviedli, že žaloby požadujú pre Volkswagen „značné sankcie“. Newyorská žaloba tvrdí, že vedúci predstavitelia Volkswagenu, vrátane bývalého generálneho riaditeľ Martina Winterkorna, o podvodoch vedeli a pomáhali ich kryť. Podľa Schneidermanovho úradu by žaloby mohli podať ešte ďalšie štáty.

Volkswagen uviedol, že vznesené obvinenia nie sú nové a že firma ich rieši pri rokovaniach s federálnymi a štátnymi úradmi.

„Je poľutovaniahodné, že sa teraz niektoré štáty rozhodli pre ekologické žaloby napriek skoršej podpore spoločného postupu na federálnej úrovni,“ dodal podnik.

Volkswagen v júni pristúpil na to, že v Spojených štátoch za urovnanie vládnych a spotrebiteľských žalôb súvisiacich so škandálom zaplatí až 15,3 miliardy dolárov. Schneiderman a Healeyová však upozorňujú, že táto dohoda nerieši nároky spojené s porušovaním štátnych zákonov o životnom prostredí a nepokrýva všetky automobily, ktorých sa škandál týka.

„Dnešným krokom chceme dať všetkým výrobcom automobilov jasne najavo, že porušovanie zákonov na ochranu životného prostredia a zdravia verejnosti je neprijateľné a bude potrestané značnými sankciami,“ uviedla v utorok Healeyová.

Nové žaloby by podľa agentúry Reuters mohli stáť automobilku Volkswagen stovky miliónov dolárov a skomplikovať jej snahu vyrovnať sa s týmto škandálom, ktorý poškodzuje povesť automobilky aj jej podnikateľské aktivity.

Škandál okolo manipulácie s meraním emisií prepukol vlani v septembri, keď americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) Volkswagen obvinila, že do vozidiel s naftovým motorom inštaloval softvér umožňujúci pri testovaní emisií skrývať vysoko nadlimitné hodnoty oxidov dusíka. Koncern potom priznal, že v USA je týmto softvérom vybavených takmer 570 000 vozidiel.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #USA #emisie