Slováci nemajú záujem o dobre platenú prácu v IT

Záujem o pracovné miesta v oblasti informačných technológií s dobrým platom Slováci nemajú. Firmy, ktoré hľadajú nových zamestnancov, sa nestretávajú s očakávaným záujmom, a to aj napriek tomu, že za prácu ponúkajú tisícky eur. V najbližšom období navyše dopyt po zamestnancoch bude narastať.

19.07.2016 14:00
firmy, IT, pracovné miesta, práca Foto:
Firmy podnikajúce v oblasti informačných technológií najťažšie hľadajú pracovníkov so skúsenosťami. Absolventi škôl sú často bez praxe.
debata (188)

Zamestnávatelia pociťujú nízky záujem o vybrané pracovné pozície. „Sledujeme pozície, o ktoré je veľký záujem zo strany firiem, ale malý ohlas zo strany uchádzačov. Vyskytujú sa aj v odvetví informačných technológií (IT). Pracovných ponúk v oblasti IT je na Slovensku dostatok, ale dopyt zo strany uchádzačov je nižší, ako by sa predpokladalo vzhľadom na dobre platené pozície, ako sú v informačných technológiách,“ povedala Katarína Klembalová, PR manažérka spoločnosti Profesia.

V najbližších mesiacoch bude nových špecialistov v oblasti informačných technológií potrebovať spoločnosť SAP, ktorej bratislavské vývojové centrum sa stáva súčasťou celosvetovej siete laboratórií. "Z Bratislavy sa stáva veľmi významné stredisko softvérového inžinierstva, ktoré v našich podmienkach nemá obdobu. Verím, že v budúcich mesiacoch a rokoch budeme rozširovať svoje kapacity a prinášať inovatívne riešenia pre firmy na celom svete,“ povedal Richard Guga, generálny riaditeľ SAP Slovensko.

Eva Jantošíková, manažérka ľudských zdrojov spoločnosti Websupport, uvádza, že slabým miestom na pracovnom trhu sú najmä skúsenosti a znalosti uchádzačov o zamestnanie. Kvalitných ľudí navyše lákajú konkurenčné firmy vo Viedni, v Prahe alebo v Brne. Problémom je aj fakt, že absolventi škôl sú často bez praxe.

Podľa portálu Profesia.sk najťažšie obsaditeľné pracovné pozície v oblasti informačných technológií sú IT analytik, databázový analytik, IT konzultant, systémový inžinier, programátor, IT architekt, softvérový inžinier. Naopak, pozície, kde je relatívne vyšší záujem zo strany uchádzačov, sú pozície servisný technik, správca počítačovej siete, webmaster, technical writer, web dizajnér.

„Dopyt po IT špecialistoch naďalej rýchlo rastie, pretože narastá význam informačných technológií vo všetkých sférach ekonomiky. Na Slovensku je dopyt vyšší ako v iných krajinách, pretože sa tu otvorilo niekoľko medzinárodných centier zdieľaných služieb zameraných na outsourcing IT procesov,“ povedal Jiří Halbrštát, manažer marketingu a náboru Manpower.

Priemerný plat v oblasti informačných technológií v minulom roku dosiahol podľa portálu platy.sk výšku 1¤299 eur. Ešte pred šiestimi rokmi pritom informatici zarábali 1¤056 eur. Od roku 2010 sa platy v tejto oblasti každoročne zvyšujú približne o 4 percentá. "Platy v IT sú najzaujímavejšie zo všetkých segmentov. IT špecialisti si môžu zarobiť podľa skúseností a špecializácie od 1¤500 do 10¤000 eur,“ dodáva Halbrštát.

Výška mzdy je však závislá od skúseností pracovníka. "Kľúčovým je predovšetkým seniorita kandidáta, t. j. hĺbka a šírka jeho skúseností a tiež doménová znalosť našich zákazníkov, pre ktorých vytvárame softvérové riešenia. S vhodnými skúsenosťami a osobnostnou kompatibilitou rastie „ruka v ruke“ aj odmena zamestnanca,“ uvádza Erika Pallayová, HR Generalist spoločnosti Softec.

Softec v súčasnosti nepociťuje problémy pri prijímaní nových zamestnancov, no priznáva, že musí pristupovať k aktívnemu oslovovaniu vhodných kandidátov. Podľa Pallayovej musí takto pristupovať najmä k získavaniu skúsených špecialistov.

Spoločnosť SAP v súvislosti s povýšením svojho výskumného centra na jedno z 18 laboratórií na celom svete postupne plánuje prijať niekoľko desiatok nových zamestnancov. „Sme otvorení aj pre mladých absolventov a "juniorov“, ktorých si zaškolíme. Už dnes sú u nás aj šikovní študenti, ktorí sa nielen podieľajú na vývoji, ale riešia v spolupráci s nami aj diplomové práce a študijné projekty," povedal riaditeľ SAP Labs Slovakia Ján Ružarovský, ktorý zároveň dodáva, že sa neobáva nedostatku nových zamestnancov.

Nadnárodná spoločnosť sa v súčasnosti podieľa na výchove nových expertov prostredníctvom SAP Akadémie v Košiciach. Do globálneho programu University Alliances Program sú zapojené Univerzita Mateja Bela a Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Spoločnosť chce navyše na školách zjednotiť výučbu SAP technológií, ktorá je v súčasnosti príliš roztrieštená.

© Autorské práva vyhradené

188 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #IT #informačné technológie #pracovné miesta