Privatizácia na Ukrajine sa nedarí, továreň na hnojivá nikto nechce

Ukrajina nedostala žiadnu ponuku na privatizáciu továrne na umelé hnojivá Odessa Portsite Plant (OPZ).

18.07.2016 21:31
debata (40)

Oznámil to v pondelok ukrajinský fond národného majetku. Závod mal byť vydražený 26. júla a pondelok bol konečný termín predloženia ponúk. Predaj OPZ je považovaný za test sľubu prozápadnej vlády uskutočniť ambiciózny privatizačný program, ktorý sa neustále oneskoruje.

„Pre absenciu ponúk štátny fond národného majetku musí označiť tender za neplatný,“ povedal podľa agentúry Reuters fond. Jeho šéf Igor Bilous ale vo vyhlásení vyjadril nádej, že v blízkej budúcnosti sa uskutoční nová privatizácie OPZ.

Potenciálnych investorov podľa fondu odradilo niekoľko faktorov, vrátane absencie daňových výhod a dlh, ktorý má OPZ voči spoločnosti Group DF. To je konglomerát, ktorý má pod kontrolou ukrajinský magnát Dmytro Firtaš. Experti na investície minulý týždeň agentúre Reuters povedali, že predaj bude pravdepodobne odložený pre minimálnu požadovanú cenu 521 miliónov USD, ktorá odradí potenciálnych záujemcov.

Úspešný predaj závodu by bol znamením obnovenej dôvery investorov v Ukrajinu po viac ako dvoch rokoch hospodárskej krízy a konflikte, ktorý nasledoval po proeurópskom povstaní. Pri ňom bol zvrhnutý Ruskom podporovaný prezident Viktor Janukovyč.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #privatizácia #Ukrajina