Žatva beží už aj na strednom Slovensku

Farmári vďaka priaznivému počasiu začali v 27. týždni so žatvou aj v poľnohospodárskych podnikoch na strednom Slovensku.

17.07.2016 13:15
žatva, poľnohospodárstvo Foto: ,
Ilustračné foto
debata

V južne položených regiónoch sa postupne končí zber repky, jačmeňa ozimného, ale aj pšenice či hrachu, informovala hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

V regióne Bratislavy poľnohospodári intenzívne zberali úrodu pšenice, jačmeňa ozimného, jačmeňa jarného a repky. V Senici sa bude zber jačmeňa ozimného končiť v najbližších dňoch. Pokračuje zber repky a poľnohospodári začali brať úrodu pšenice.

Galantskí farmári nemajú podľa Holéciovej problém s kvalitou zrna. Vysoké teploty z predchádzajúcich dní urýchlili v regióne dozrievanie repky. „Aby splnili podmienky ozelenenia plôch, zvýšili pestovatelia pestovateľské plochy hrachu na výmere 1 520 hektárov, avšak nízke hektárové výnosy a nízka realizačná cena poľnohospodárov odrádza v budúcnosti pestovať túto nerentabilnú plodinu,“ upozornila hovorkyňa.

V Nových Zámkoch sa pomaly končí žatva repky, začína sa so žatvou jačmeňa jarného. Farmári pokračujú so zberom hrachu a pšenice. Pestovatelia začali so žatevnými prácami aj v okrese Komárno, Nitra, Zlaté Moravce, Šaľa, Levice, Bánovce nad Bebravou, Trenčín a Prievidza. V týchto oblastiach poľnohospodári dokončili zber sena, následne zvážajú slamu a na strniskách robia podmietku.

So žatvou už postupne začali aj v oblasti Martina, Zvolena, Veľkého Krtíša, na Liptove či v regióne Vranov nad Topľou.

debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #žatva