Prestaňte prepúšťať, vyzývajú odborári vedenie U. S. Steel

Nesúhlas s prepúšťaním ďalších 28 zamestnancov spoločnosti U.S. Steel Košice (USSK) pre nadbytočnosť vyslovila tamojšia Rada odborov OZ KOVO.

14.07.2016 12:48
debata (6)

Ako vo štvrtok informoval predseda rady Mikuláš Hintoš, prepúšťanie od 1. augusta sa týka zamestnancov úseku viceprezidenta pre financovanie, kde sa zmenou organizačnej štruktúry zruší 28 pracovných pozícií. Rada vyzýva zamestnávateľa, aby „upustil od tohto primitívneho spôsobu prepúšťania a spoločne s odborovou organizáciou dohodol iný spôsob reštrukturalizácie zamestnanosti“.

Odborári kritizujú, že opakované rušenie pracovných pozícií a prepúšťanie sa netýka vysokopostavených manažérov. Na tomto úseku pôsobí šesť generálnych manažérov a šesť riaditeľov a jeden manažér pre daňové plánovanie. Prepúšťanie sa týka prevažne ekonómov, špecialistov, audítorov, technických pracovníkov, mzdovej účtovníčky a jedného manažéra.

Podľa odborárov pominula hlavná príčina prepúšťania – zlý vývoj cien na trhu s oceľou. Argumentujú, že spoločnosť USSK dosiahla v druhom štvrťroku pozitívne hospodárske výsledky a zamestnancom vypláca variabilnú zložku mzdy, ktorá je viazaná na zisk spoločnosti.

V súvislosti s prepúšťaním 29, resp. 28 zamestnancov mesačne, aby sa spoločnosť vyhla splneniu podmienky hromadného prepúšťania, odborári uvádzajú, že USSK účelovo obchádza platné zákony, vyhýba sa plneniu záväzkov z kolektívnej zmluvy. Poukazujú na to, že spoločnosť chce týmto spôsobom postupovať až do konca roka.

Odborári sa chcú obrátiť na Inšpektorát práce, aby preveril, či nie sú porušované pracovno-právne predpisy. Súčasne sa chcú obrátiť na ministerstvo práce, aby ustanovilo sprostredkovateľa pri rokovaniach medzi zamestnávateľom a odbormi. Predstaviteľom vlády pripomínajú, že je čas prehodnotiť Memorandum o porozumení medzi vládou a USSK, či nedochádza k jeho porušovaniu.

V marci 2013 podpísala druhá vláda Roberta Fica s americkou spoločnosťou U.S. Steel memorandum, ktoré malo garantovať zotrvanie amerického investora v košickom podniku ďalších päť rokov. Vláda na oplátku sľúbila americkej firme úľavy v oblasti energetiky a v oblasti životného prostredia. Podľa memoranda nemali Američania z košickej hutníckej fabriky hromadne prepúšťať, ale udržať zamestnanosť.

Spoločnosť U.S. Steel Košice vznikla prevzatím niekdajšieho hutníckeho kombinátu VSŽ americkou spoločnosťou U.S. Steel Corporation v júni roku 2000. Spoločnosť patrí k najväčším výrobcom plochých valcovaných výrobkov v Európe, ktoré dodáva najmä pre automobilový, strojársky a elektrotechnický priemysel.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #U. S. Steel