Úrady v Kalifornii odmietli plán Volkswagenu na opravu áut

Úrady v Kalifornii v stredu odmietli navrhovaný plán nemeckej automobilky Volkswagen na opravu 16 000 naftových áut s trojlitrovým motorom, pre ktoré sa v súvislosti s rozsiahlym škandálom s meraním emisií stále hľadá riešenie.

14.07.2016 08:42
debata (1)

Úprava týchto vozidiel by spoločnosti pomohla vyhnúť sa ďalšiemu nákladnému odkúpenia áut, informovala o tom agentúra Reuters.

Plán je podľa úradov v americkom štáte „v mnohých oblastiach neúplný a nedostatočný“. Aj naďalej ale chcú s automobilkou rokovať, aby obidve strany dosiahli riešenie.

Volkswagen sa v júni dohodol, že v USA zaplatí celkovo 15,3 miliardy dolárov za škandál okolo merania emisií, na ktorého riešení sa dohodol s americkými úradmi a tamojšími majiteľmi svojich naftových vozidiel. Automobilka na odkúpenie 475 000 naftových áut s dvojlitrovým motorom vynaloží zhruba desať miliárd dolárov. Okrem toho súhlasila, že dá spolu 4,7 miliardy dolárov do fondu na riešenie otázky nadmerných emisií a do fondu na podporu zelených technológií v automobilovom priemysle. Samostatné vyrovnanie sa so 44 americkými štátmi potom Volkswagen vyjde na 603 miliónov dolárov.

Otázniky ale ďalej visia nad spomínanými tisíckami autami značiek Volkswagen, Audi a Porsche s trojlitrovým motorom. Keby Volkswagen tieto väčšie a drahšie autá musel odkúpiť, mohlo by ho to stáť ďalšie miliardy dolárov navyše.

Škandál prepukol vlani v septembri, keď americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) automobilku Volkswagen obvinila, že do vozidiel s naftovým motorom inštaloval softvér umožňujúci pri testovaní emisií skrývať vysoko nadlimitné hodnoty oxidov dusíka. Koncern potom priznal, že v USA je týmto softvérom vybavených približne 570 000 vozidiel.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #USA