Eastring podporujú Slováci aj Bulhari, podpísali memorandum

Slovenský plynovodný projekt Eastring má znova bližšie k realizácii. Po tom, čo slovenský prevádzkovateľ prepravnej plynovodnej siete - spoločnosť Eustream a bulharský prepravca plynu - firma Bulgartransgaz podpísali začiatkom júna memorandum o porozumení, podobné memorandum podpísali aj slovenský minister hospodárstva Peter Žiga a štátny tajomník bulharského ministerstva energetiky Žečo Stankov.

13.07.2016 14:21
debata (3)

"Slovenská i bulharská strana ho považujú za dôležitý začiatok procesu vyjadrenia podpory projektu smerujúci k jeho efektívnej realizácii,“ informovalo Ministerstvo hospodárstva SR.

Podľa ministra Žigu podpísané memorandum je vyjadrením politickej podpory projektu na najvyššej úrovni zo strany zúčastnených hráčov. "Veríme, že deklarácia je vyslaním pozitívneho politického signálu, ktorý uľahčí jeho presadenie v rámci súťaže PCI projektov a bude dobrým argumentom pri zabezpečení spolufinancovania na európskej úrovni,“ povedal Žiga s tým, že zároveň Slovensko vyzve aj ostatné zúčastnené krajiny na vyjadrenie rovnakej podpory na najvyššej politickej úrovni.

Projekt Eastring už získal status spoločného záujmu pre EÚ. Jeho vybudovanie umožní dodávať zemný plyn zo západnej Európy na Balkán a ďalej do Turecka. Takisto bude využiteľný aj v opačnom smere na dodávky plynu z etablovaných zdrojov, ale aj z alternatívnych zdrojov z kaspickej oblasti a Blízkeho východu, vďaka čomu by sa mala posilniť bezpečnosť dodávok zemného plynu v strednej a juhovýchodnej Európe.

Plynovod Eastring, ktorý by mal prechádzať Slovenskom, Maďarskom, Rumunskom a Bulharskom má projektovanú technickú kapacitu od 20 mld. metrov kubických v počiatočnej fáze projektu až do 40 mld. metrov kubických v konečnej fáze. Jeho dĺžka by v závislosti od rozhodnutia o trasovaní mala predstavovať od 744 do 1 015 kilometrov s potrubím s obojsmernou prevádzkou. Odhadované investičné náklady na prvú fázu projektu sú od 1,14 mld. eur do 1,52 mld. eur.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Bulharsko #Eastring