Airbus má objednávky za miliardy, ale obrí A380 už neláka

Európsky výrobca lietadiel Airbus uzatvoril počas druhého dňa medzinárodného aerosalónu vo Farnboroughu pri Londýne zmluvy za viac ako 20 miliárd dolárov.

13.07.2016 10:48
debata (16)

Významná zákazka prišla od malajzijských aeroliniek AirAsia, ktoré sa s Airbusom dohodli na nákupe 100 úzkotrupých lietadiel A321neo v katalógovej hodnote 12,6 miliardy dolárov.

AirAsia, ktoré sú najväčším nízkonákladovým leteckým prepravcom v regióne, chcú uspokojiť rastúci ázijský dopyt po cestovaní. Malajzijské aerolinky stavajú na to, že vďaka hospodárskemu rastu v Indii, Číne a Vietname sa pre cestu lietadlom na najľudnatejšom svetadieli rozhodnú ďalšie milióny ľudí.

Zákazka od spoločnosti AirAsia, ktorá je už teraz najväčším odberateľom úzkotrupých lietadiel Airbus, je zatiaľ najväčším kontraktom od otvorenia veľtrhu, uviedol server britského denníka The Daily Mail.

Od nemeckého súkromného prepravcu Germania získal Airbus zákazku na 25 lietadiel A320neo v katalógovej hodnote 2,7 miliardy dolárov. Berlínska Germania, ktorá sa zameriava na Európu, severnú Afriku a Blízky východ, má u Airbusu tiež opciu na nákup ďalších 15 úsporných dvojmotorových strojov A320neo pre krátke a stredné vzdialenosti.

Airbus ďalej oznámil predbežnú zmluvu s indickou nízkonákladovou leteckou spoločnosťou GoAir na nákup 72 lietadiel A320neo za zhruba 7,7 miliardy USD. Aerolinkám GoAir, ktoré sú piatym najväčším leteckým prepravcom v Indii, transakcia pomôže k ďalšiemu rastu. Aerolinky tým naviažu na objednávku rovnakého počtu tých istých lietadiel z roku 2011, uviedla indická firma.

Airbus utorňajšími zmluvami preberá na prestížnej prehliadke iniciatívu v tradičnom súboji s americkým Boeingom. Analytici teraz očakávajú spomalenie nákupu nových lietadiel, pretože obaja giganti v uplynulých rokoch zaznamenali rekordný počet zákaziek.

Horšie vyhliadky má teraz obrie dopravné lietadlo A380, u ktorého Airbus znížil cieľ dodávok od roku 2018 na iba 12 ročne. To je prudké zníženie z 27 kusov vlani a zhruba polovica počtu, ktorý Airbus naplánoval na tento rok. Dopyt po najväčšom dopravnom lietadle sveta viazne, pretože vďaka technologickému pokroku dávajú aerolinky prednosť dvojmotorovým lietadlám namiesto štvormotorových, medzi ktoré patrí A380.

Debut mal v utorok vo Farnborough nadzvukové americké bojové lietadlo F-35, vybavené okrem iného technológiou stealth, takže je neviditeľný pre väčšinu radarov. Lietadlo sa malo vo Farnborough predstaviť už v roku 2014, kvôli požiaru motora sa ale na poslednú chvíľu na cestu cez Atlantik nevydalo.

Program F-35 je najdrahším zbrojným programom v dejinách. Náklady na tento program, ktorý sa začal v 90. rokoch, sa odhadujú na takmer 400 miliárd dolárov. V najbližších desiatkach rokov by v jeho rámci malo byť vyrobených takmer 2500 lietadiel.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #aerolinky #Airbus