Maďari stavali proti migrantom plot, teraz ich chcú prilákať

Hoci je postoj Maďarska voči prisťahovalcom negatívny - utečencov posiela do väzenia a navyše postavilo na hraniciach viac ako 160 kilometrov dlhý plot - teraz sa vláda rozhodla migrantov do krajiny, naopak, prilákať. Píše o tom americký denník The Washington Post (WP).

13.07.2016 08:15
debata (55)

Krajina totiž bojuje s rastúcim nedostatkom pracovnej sily. Denník ale zároveň pripomína, že v pracovnej verzii vládneho návrhu sa uvádza, že krajina potrebuje „kvalifikovaných pracovníkov zo zahraničia, schopných kultúrnej integrácie“, čo podľa WP nepriamo naznačuje, že nie sú vítaní moslimovia.

Keď organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International odsúdila Maďarsko za zanedbávanie povinností spojených s ochranou ľudských práv, nezdalo sa, že by na to vláda brala ohľady. Teraz si však krajina uvedomila, že potrebuje viac cudzincov, a tak prišla s plánom pozvať pracovníkov zo zahraničia mimo Európskej únie. Tí by mohli v krajine zostať a pracovať počas niekoľkých rokov, bez toho, aby pritom získali občianske práva.

Nedostatok pracovnej sily v Maďarsku nie je ničím nečakaným – krajina každý rok stráca mladých pracovníkov, ktorí odchádzajú do iných krajín Európskej únie (napríklad do Francúzska alebo Nemecka) za vyššími platmi. Ďalším faktorom ovplyvňujúcim nezamestnanosť je dlhodobo nízka pôrodnosť, ktorá spôsobuje starnutie populácie nielen v Maďarsku, ale vo východnej Európe všeobecne.

Minister hospodárstva Mihály Varga preto podporil požiadavky Zväzu zamestnancov a priemyselníkov, aby do krajiny prišli stovky tisíc utečencov, napísal rakúsky denník Die Presse. Podľa odhadov bude Maďarsko potrebovať desiatky tisíc migrantov, aby znížilo nedostatok pracovných síl a odvrátilo negatívne ekonomické následky.

WP pritom poukazuje na návrh Vargovho ministerstva, že zahraniční pracovníci majú byť schopní „kultúrnej integrácie“. Premiér Viktor Orbán k tejto problematike vlani v septembri v novinovom komentári poznamenal, že moslimovia vyrástli v inom náboženskom a kultúrnom prostredí, čo je dôležitým faktorom, pretože Európa a európska kultúra má korene kresťanské.

Gábor Bernáth, odborník z maďarskej Akadémie vied, poukázal na politikove protichodné tvrdenia, keď pripomenul jeho minuloročný výrok „v Maďarsku ešte stále dominuje kultúra rešpektovanie“, prednesený pred arabskými investormi.

Holly Caseová, profesorka na Brown University venujúca sa dianiu vo východnej Európe, však tvrdí, že Maďari ani túto stratégiu neprijmú. „Oni (členovia vlády) vedia, že Maďari to tak ľahko neprijmú, ak uvážime, že vláda postavila svoju legitimitu na uprednostňovaní rodených Maďarov a xenofóbii, z čoho vyplýva, že každý cudzinec vstupujúci na maďarské územie berie pracovné miesto rodenému Maďarovi,“ hovorí profesorka. S ňou súhlasí aj Boldizsár Nagy, prednášajúci filozofiu a právo v Budapešti, ktorý dodáva, že napätie v krajine pravdepodobne vzrastie, ak budú migranti zarábať viac peňazí.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Maďarsko #migranti