Nové zelené elektrárne budú ľudia dotovať menej

Sumu 22,9 eura zaplatí tento rok každá domácnosť za každých 1000 kWh spotrebovanej elektriny ako podporu takzvaným zeleným elektrárňam a domácim baníkom.

12.07.2016 14:00
debata (4)

Značnú časť z tejto sumy tvoria dotácie na výkup elektriny z obnoviteľných zdrojov energie (OZE), najmä solárnych elektrární. Výkupné ceny síce úrad od roku 2017 opäť znižuje, ale týka sa to len nových investorov. Kto investoval v minulosti, má štedré podmienky.

Aj teraz je výkupná cena elektriny z OZE vyššia ako trhová cena. Kým elektrina sa na burze predáva asi za 30 eur za megawatthodinu, na Slovensku sa elektrina zo slnka vykupuje takmer za 90 eur. Rozdiel medzi trhovou a výkupnou cenou platia ľudia v cenách ako dotáciu. Podpora je v súlade s pravidlami EÚ, ktorá sa takto snaží zvýšiť podiel OZE na úkor dovážaných energetických surovín napríklad z Ruska. Brusel s dotáciami počítal, zároveň sa však odhadovalo, že výkupné ceny po zlacnení technológií postupne klesnú a dotácie časom nebudú potrebné vôbec. Kedy sa tak udeje, nie je stále jasné.

Fotovoltici sú proti

Výkupná cena z OZE síce v posledných rokoch klesá, ale dotácie na jednu kWh rastú, keďže okruh poberateľov podpory sa rozširuje. Vyhláška pre nové regulačné obdobie 2017 – 2021 najmenej poteší majiteľov vodných elektrární. Investori, ktorí vlani uviedli do prevádzky zdroj s výkonom do 100 kW, mohli doteraz počítať s výkupnou cenou 111,27 eura/MWh. Kto svoj zdroj postaví v roku 2017, podpora pre neho bude 89,35 eura/MWh. „Nižšie výkupné ceny súvisia s poklesom nákladov na výrobu zelenej elektriny z OZE. Tento pokles bol spôsobený hlavne znížením nákladov na obstaranie technológií na jej výrobu,“ povedal hovorca regulačného úradu Radoslav Igaz.

So súčasnou podobou novej vyhlášky nesúhlasí Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI). Výrobcovia zelenej energie poukazovali najmä na podľa nich protiústavný poplatok za prístup do siete, takzvaný G-komponent, ktorý zaviedol regulátor v roku 2014. Podľa nedávneho uznesenia Ústavného súdu musia poplatok platiť len výrobcovia, ktorí majú uzavretú zmluvu s distribučkou. "Vyhláška stanovuje limity na výrobu energie, znižuje výkupné ceny elektriny a prichádza aj s novými poplatkami. Jedným z nich je tarifa za obnoviteľné zdroje, ktorú by mal platiť každý výrobca energie, a to aj keď nie je pripojený k sieti. Vyhláška poškodzuje slovenský priemysel ako taký,“ odkázala SAPI vo svojom stanovisku.

Investori, ktorí chcú vyrábať elektrinu zo slnka s celkovým inštalovaným výkonom zariadenia do 30 KW, umiestneného na strešnej konštrukcii, dostanú v súčasnosti 88,89 eura/MWh. Ak by prešla vyhláška regulátora, po novom by výkupné ceny slnečnej elektriny klesli na 84,98 eura/MWh. V prípade veternej elektrárne sa výkupná cena znižuje zo 62,49 na 44,18 eura/MWh a pri geotermálnej zo 155,13 na 108,71 eura/MWh. Podobne na tom budú aj energetické zdroje vyrábajúce elektrinu prostredníctvom spaľovania biomasy, pri ktorých majú výkupné ceny elektriny klesnúť zo súčasných 92,09 na 70,31 eura/MWh.

Zelené energie chce dotovať štát

Pripravovaná legislatíva nateraz nevytvára priestor na zlacňovanie elektriny pre domácnosti. Tie platia v cenách elektriny okrem silovej zložky aj takzvanú tarifu za prevádzkovanie systému (TPS), v ktorej je zahrnutá podpora OZE, dotácie pre baníkov a náklady na kombinovanú výrobu elektriny a tepla. V cene elektriny sú zahrnuté tiež ďalšie regulované poplatky za udržanie frekvencie v sieti, za distribúciu elektriny po nízkonapäťových úrovniach, za prenos po linkách vysokého napätia a za straty v sieťach. Okrem platby za každú odobranú kilowatthodinu musí odberateľ platiť stály mesačný poplatok.

„Zníženie výkupných cien bude mať dopad iba na výrobné zariadenia uvedené do prevádzky v roku 2017, teda nebude mať okamžitý vplyv, úrad však predpokladá, že sa tento krok do koncových cien elektriny premietne v budúcnosti,“ dodal Igaz.

Na tento rok je TPS na úrovni 22,90 eura/MWh, vlani bola na úrovni 21,82 eura. Kým vlani odberatelia podporili výrobu zelenej elektriny sumou 361 miliónov eur, tento rok to má byť takmer 465 miliónov eur. Minulý rok získalo podporu celkovo 2649 subjektov, medzi ktorými nechýbala ani košická oceliareň U. S. Steel. Vďaka svojej kombinovanej výrobe z plynu a uhlia zinkasovali vlani oceliari 4,8 milióna eur.

Ministerstvo hospodárstva pritom nevylučuje možnosť, že časť TPS by priamo dotoval štát, podobne ako je to v zahraničí. „Ministerstvo hospodárstva sa bude snažiť zmeniť túto tarifu tak, aby jej určitú časť priamo hradil štát, podobne ako v Česku a v Nemecku. O tejto možnosti už minister Peter Žiga vedie rokovania s ministrom financií. Znižovanie cien elektriny bude závisieť aj od zdrojov, ktoré na tento účel bude môcť štát uvoľniť,“ odpovedal Juraj Rybanský z komunikačného oddelenia rezortu hospodárstva.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrina #baníci #obnoviteľné zdroje #zelené elektrárne