MMF: Taliansko čakajú dve desaťročia stagnácie

Taliansko čakajú dve desaťročia hospodárskej stagnácie a ekonomickú úroveň z obdobia pred finančnou krízou z konca minulého desaťročia krajina dosiahne najskôr v roku 2025. Uviedol to Medzinárodný menový fond (MMF) v utorok v každoročnej správe o Taliansku. Odhad rastu talianskej ekonomiky pre tento rok fond pod vplyvom neistôt spojených s rozhodnutím Británie o odchode z EÚ znížil tesne pod jedno percento z doterajšej prognózy 1,1 percenta.

12.07.2016 08:41
debata (1)

Výhľad pre budúci rok MMF Taliansku zhoršil na zhruba jedno percento z jarného odhadu 1,25 percenta. Správa podľa britskej BBC konštatovala, že v polovici budúceho desaťročia, keď by Taliansko mohlo najskôr dohnať straty utrpené za krízy, bude ekonomický výkon okolitých krajín už 25–25 percent nad rokom 2008.

Tretia najväčšia ekonomika eurozóny zažíva najmä dlhotrvajúcu krízu bankového sektora. Trpí tiež chronicky vysokým štátnym dlhom, ktorý je pri zhruba 133 percentách hrubého domáceho produktu druhý najvyšší v eurozóne po Grécku.

Talianske banky sa dostali pod tlak kvôli dlhodobo slabej domácej ekonomike. Firemní dlžníci sa kvôli tomu dostávajú do problémov a ich schopnosť splácať dlhy klesá. Talianske banky tak ťaží obrie bremeno nesplácaných úverov a budú zrejme potrebovať významné kapitálové injekcie. To ale komplikuje fakt, že ich akcie sa tento rok prepadli o zhruba 50 percent, uviedol fond.

Prípadné oživenie talianskej ekonomiky bude váhavé a ohrozovať ho budú značné riziká. Medzi ne fond zaradil problémy spojené s odchodom Británie z EÚ, migračnú vlnu a nepriaznivý vývoj vo svetovom obchode.

MMF minulý týždeň znížil odhad rastu pre eurozónu na 1,6 percenta v tomto roku a 1,4 percenta v budúcom roku. Pred britským referendom z konca júna odhadoval fond rast o 1,6 a 1,7 percenta.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Taliansko #HDP