Toprýchly mobilný internet nebudú mať všetci

Slováci čoraz častejšie vo svojich mobiloch a tabletoch využívajú najmodernejšie technológie mobilného internetu. Aj pri rozrastajúcej sa sieti 4G internetu stále existujú oblasti, kde zákazníci jednotlivých operátorov majú k dispozícii len pomalšie pripojenie. Napriek tomu najrýchlejší mobilný internet v minulom roku využilo už 710-tisíc ľudí.

12.07.2016 07:00
4G internet, rýchly internet, hory, Foto:
Najrýchlejší 4G internet je už dostupný aj v najnavštevovanejších častiach Vysokých Tatier.
debata (11)

Pokrytie najrýchlejším mobilným internetom však občas zlyháva aj na miestach, ktoré by pokryté mali byť. Celé územie Slovenska navyše pokryté nebude nikdy. LTE sieť nie je dostupná dokonca ani v niektorých okrajových častiach hlavného mesta.

Na nekvalitné pokrytie sa sťažujú obyvatelia žijúci na kraji Dúbravky alebo Devínskej Novej Vsi. Navyše sa často môže stať, že vnútri budov je nekvalitný signál a nakoniec sa mobilné zariadenie prepojí do pomalšej 3G siete.

„Bratislava patrí k mestám s mimoriadne členitým terénom, čo komplikuje jej pokrytie. Navyše problémom mnohých miest s historickými centrami je pokrývanie indoorovým signálom v historických budovách. S tým, ale bojujú všetci operátori,“ povedal Tomáš Stupavský, špecialista pre vzťahy s médiami spoločnosti Swan Mobile, ktorá vlastní nového operátora 4ku. Zároveň dodal, že spoločnosť na skvalitnení signálu neustále pracuje.

Podľa hovorcu Slovak Telekomu Michala Koreca ružový operátor začiatkom júna tohto roka dosiahol pokrytie 4G internetom pre 79,4 percenta populácie Slovenska. „Keďže Telekom pokryl už všetkých 140 slovenských miest, sústredíme sa na vidiek a zvýšenie percenta pokrytej populácie. Teraz pokrývame lokality, dedinky či turistické strediská naprieč celým Slovenskom,“ uvádza Korec.

Podľa mapy pokrytia je 4G internet dostupný aj v najnavštevo­vanejších častiach Vysokých Tatier. Nízke Tatry majú danú sieť dostupnú v oblasti Chopka, kde sa nachádza jedno z najväčších lyžiarskych stredísk na Slovensku.

Bez pokrytia však stále ostávajú územia na Orave alebo hornaté oblasti Slovenského raja a Nízkych Tatier. Telekom navyše priznáva, že v budovách so signálom môže byť problém. „Pokrytie v niektorých typoch budov je ťažšie dosiahnuť v porovnaní s exteriérmi, kde sa signál šíri ľahšie. Viaceré panelákové domy či iné stavby majú hrubú vrstvu stavebného materiálu, cez ktorú signál prechádza ťažšie ako v exteriéri,“ dodáva Korec.

V podmienkach Slovenska je však nereálne očakávať, že niektorý z operátorov pokryje 100 percent územia. „Úplné 100-percentné pokrytie územia Slovenska (teda aj neobývaných oblastí) mobilným internetom je prakticky nemožné, bolo by to extrémne nákladné kvôli hornatému a zalesnenému terénu Slovenska,“ povedala hovorkyňa spoločnosti Orange Alexandra Piskunová.

Oranžový mobilný operátor má pokrytie rýchlym 4G internetom pre 71,1 percenta obyvateľstva. Do konca roka by ho chcel zvýšiť na 80 percent. Následne do roku 2018 by pokrytie malo stúpnuť na 90 percent obyvateľstva.

„Kým na konci roka 2015 bolo pokrytie 4G sieťou od Orangeu v 318 obciach, dnes ich je už o 238 viac. Svoje 4G pokrytie Orange posilnil najmä v obciach na východnom Slovensku, z miest pribudli Turany a Gabčíkovo,“ uvádza Orange vo svojom tlačovom vyhlásení.

Operátor 4ka sa v súčasnosti pokrytím LTE radí na Slovensku na tretie miesto. „4ka aktuálne pokrýva vlastnou mobilnou 4G sieťou už 60 percent obyvateľstva Slovenska,“ povedal Stupavský, zo spoločnosti Swan Mobile.

Aktuálne najmenšie pokrytie 4G internetom majú k dispozícii zákazníci operátora O2. V rámci tohtoročných investícií by malo dosiahnuť 60 percent. „O2 v tomto roku investuje historicky najvyššiu sumu do výstavby sietí, a to takmer 70 miliónov eur, čím dosiahneme pokrytie najrýchlejšou 4G sieťou 60 % populácie. Do roku 2019 plánujeme pokryť 90 % populácie,“ povedal René Parák, riaditeľ korporátnej komunikácie spoločnosti O2.

Ďalším krokom v rozvoji mobilného internetu bude spustenie siete 5G. Jej rozvoj chce podporiť aj Európska únia sumou 700 miliónov eur, pričom sa očakáva, že súkromné spoločnosti túto investíciu zvýšia päťnásobne.

Eurokomisár pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť Günther Oettinger začiatkom roka na Svetovom kongrese mobilných technológií vyhlásil, že do konca roka 2016 predstaví akčný plán s výhľadom na dokončenie technológie už v roku 2018.

„Nasadenie 5G sietí je témou pre dekádu 2020 až 2030, takže najbližšie roky sa budú skôr spresňovať štandardy, skúšať rozličné varianty sietí a ich možnosti, latencie a rýchlosti a až potom môže dôjsť k plošnému nasadeniu,“ uviedol Korec z Telekomu.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #internet #4G