Peking: Ekonomická situácia sveta je zlá, G20 musí ukázať cestu

Ekonomická situácia vo svete je neutešená a najväčšie ekonomiky musia ukázať cestu k posilneniu ekonomického rastu a oživeniu slabého obchodu.

09.07.2016 19:38
debata (30)

Povedal to v sobotu čínsky minister obchodu Kao Chu-čcheng na začiatku dvojdňového zasadnutia ministrov obchodu dvadsiatky najväčších svetových ekonomík G20 v Šanghaji. Summit G20 sa uskutoční v Číne začiatkom septembra.

„Globálny obchod slabne, medzinárodné investície sa ešte nevrátili na úrovne pred finančnou krízou (z konca minulého desaťročia),“ citovala ministra agentúra Reuters. „V tejto situácii čaká medzinárodné spoločenstvo od G20 vedúcu úlohu pri riešení najdôležitejších problémov, ktorým čelíme, a impulz pre oživenie a rast,“ povedal Kao.

Medzinárodný menový fond v apríli znížil predpoveď globálneho ekonomického rastu pre tento rok na 3,2 percenta zo 3,4 percenta a zhoršil tak výhľad štvrtýkrát za jeden rok. Fond zrejme v budúcej prognóze svoj výhľad znova zníži. Svetová obchodná organizácia (WTO) očakáva, že tento rok bude piaty za sebou, keď rast svetového obchodu zostane pod troma percentami.

Ministri G20 sa v Šanghaji zrejme dohodnú na sade nezáväzných princípov posilnenia investícií a na deklaráciu proti obchodnému protekcionizmu, povedal Reuters juhoafrický minister Rob Davies. Podľa neho ministri ešte nedosiahli zhodu o riešení otázky nadmerných oceliarenských kapacít v Číne a inde, čo je problém, ktorý posilňuje ochranárske trendy v Európe a v USA.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #G20 #Čína