IEA: Svet sa stáva závislejším od ropy z Blízkeho východu

Svetu hrozí čoraz väčšia závislosť od dodávok ropy z Blízkeho východu. V rozhovore s denníkom Financial Times to povedal šéf Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA) Fatih Birol.

07.07.2016 14:00
debata (4)

Nízke ceny totiž podkopávajú vládne snahy o znižovanie spotreby ropy a súčasne obmedzujú nákladnejšiu ťažbu v krajinách, ako sú Spojené štáty, Kanada či Brazílie.

Ťažiari z Blízkeho východu teraz podľa Birola majú na svetovom trhu s ropou najväčší podiel od sedemdesiatych rokov minulého storočia. „Blízky východ je primárnym zdrojom dovozu (ropy),“ uviedol šéf IEA.

Podľa údajov IEA sa Blízky východ podieľa na svetovej produkcii ropy 34 percentami. To predstavuje najvyššiu úroveň od roku 1975, keď tento podiel dosiahol 36 percent. V roku 1985 sa pritom podiel Blízkeho východu v dôsledku rozmachu ťažby v Severnom mori prepadol až na 19 percent.

Svetové ceny ropy sa nachádzajú pod 50 dolármi za barel, zatiaľ čo ešte v prvej polovici roku 2014 presiahli 100 dolárov za barel. Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), na čele ktorej stojí Saudská Arábia a jej spojenci z oblasti Perzského zálivu, však na výrazný pokles cien na rozdiel od minulosti nezareagovala obmedzovaním produkcie a rozhodla sa namiesto toho brániť svoj podiel na trhu.

„Blízky východ nám pripomína, že má najväčšie zdroje lacné ropy,“ uviedol Birol. Predpovedal, že ťažba v tomto regióne v nasledujúcich dvoch desaťročiach pokryje tri štvrtiny rastu dopytu.

Lacná ropa podľa Birola marí snahy o efektívnejšie využívanie pohonných hmôt, pretože motoristi sa kvôli nej vracajú k automobilom s vyššou spotrebou. Šéf IEA v tomto smere poukázal napríklad na vysoký dopyt po športovo-úžitkových vozidlách v Spojených štátoch a Číne.

„Lacná ropa sa ukazuje byť zlou správou pre zvyšovanie efektivity,“ vyhlásil.

Medzinárodná agentúra pre energiu bola založená v 70. rokoch, aby bránila západné štáty dovážajúce ropu pred kartelovou silou OPEC. Agentúra pôsobí ako poradca v otázkach energetiky pre členské krajiny OECD, medzi ktoré patrí aj Slovenská republika.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #IEA