Brexit potápa Deutsche Bank

Ohnisko európskej finančnej krízy rozdúchal ohlásený odchod Veľkej Británie z Európskej únie. Aktuálny pokoj na európskych akciových trhoch pôsobí ako ticho pred búrkou pre padajúce akcie najväčších európskych bánk.

07.07.2016 14:00
Deutsche Bank, brexit Foto:
V porovnaní s rokom 2010 sa hodnota akcií Deutsche Bank prepadla o 81 percent.
debata (38)

V roku 2008 práve nečakaný krach americkej investičnej banky Lehman Brothers odštartoval spustenie najväčšej finančnej krízy. Dnes sa finančný trh s obavami díva na problémy najväčšej nemeckej banky Deutsche Bank.

„Deutsche Bank generuje ročné tržby okolo 37 miliárd dolárov. Napriek tomu jej cena na finančných trhoch je približne rovnaká ako v prípade aplikácie na zasielanie správ – snapchat. Trhu je jasné, že v Deutsche Bank niečo nie je v poriadku,“ uviedol na svojom blogu Mark Gilbert, člen redakčnej rady ekonomickej agentúry Bloomberg View. Problém je, že najväčšia nemecká banka eviduje vo svojom účtovníctve cudzí kapitál za 1,5 bilióna eur, ale vlastný kapitál má len vo výške 63 miliárd eur. Finančný dom preto nemusí ustáť prípadný akciový masaker v podobe dlhšie trvajúceho obdobia klesajúcich cien akcií. Takýto stav ešte vždy môže vyvolať odchod Veľkej Británie z Európskej únie a včera sa napríklad hodnota hlavných európskych akciových indexov prepadla v rozmedzí 1,5 až 1,85 percenta.

Brexitom vyvolané neisté časy neprajú cenám akcií už aj tak dosť slabých európskych bánk. „Akcie Deutsche Bank sa obchodujú na historických minimách okolo 14 eur za akciu. Od roku 2010 sa cena akcií tohto finančného domu zrútila o 81 percent,“ priblížila ekonomická analytička spoločnosti Finlord Eva Mahdalová. Zlá finančná situácia najväčšieho nemeckého bankového domu nie je vo finančných kruhoch žiadnym tajomstvom. Na pád akcií Deutsche Bank už v tomto mesiaci stavil napríklad známy investičný stratég George Soros. Vo finančných kruhoch si americký miliardár maďarského pôvodu získal celosvetový rešpekt v roku 1992. Pred 26 rokmi predajom 10 miliárd libier donútil britskú centrálnu banku Bank of England k devalvácií libry a vystúpeniu z európskeho mechanizmu výmeny mien. Táto udalosť sa do dejín ekonómie zapísala ako takzvaná čierna streda a Soros získal prezývku: „Muž, ktorý porazil Bank of England.“ Americký miliardár len na tejto jednej operácii zarobil okolo 1,1 miliardy dolárov.

Aj George Soros ako každý investor mal v minulosti viacero nepresných investičných odhadov. Naposledy napríklad nepredpokladal, že obyvatelia Veľkej Británie sa v referende rozhodnú opustiť Európsku úniu, a tak si požičal obrovskú sumu v britských librách, ktorú však musí vrátiť v spoločnej mene euro. Hneď po oznámení výsledkov referenda sa libra výrazne oslabila oproti euru a Soros prerobil. Napriek tomu problémy Deutsche Bank nie sú na finančnom trhu žiadnym tajomstvom priťahujúcim len investičných špekulantov. Medzinárodný menový fond koncom júna oznámil, že Deutsche Bank predstavuje najväčšie riziko pre globálny finančný systém. „Deutsche Bank je za posledný rok v strate 7 miliárd eur, pričom jej trhová kapitalizácia je len 18,9 miliardy. Čo znamená, že pokiaľ budú mať ešte 3-krát takú veľkú stratu, tak končí,“ odhadla Mahdalová.

Problémy finančných domov si uvedomuje aj Európska centrálna banka, ktorá napríklad talianskej banke Monte dei Paschi di Siena nariadila, aby objem nesplatených úverov do 3 rokov znížila o 40 percent. Monte dei Paschi je najstaršou bankou na svete a zároveň treťou najväčšou v Taliansku. Pre nesplatené úvery v hodnote 51 miliárd eur má dnes trhovú kapitalizáciu okolo 12 miliárd eur aj najväčšia talianska banka UniCredit. Bez väčšieho úspechu svoje banky dlhodobo finančne podporuje aj vláda v Aténach. „Grécka Piraeus Bank dnes stojí menej ako 1,5 miliardy eur. Ešte v decembri minulého roka po poslednej finančnej injekcii stála takmer 4 miliardy eur a pred dvoma rokmi bola jej cena vyššia ako 11 miliárd eur,“ priblížil Gilbert.

V ekonomickom raste postavenom na úveroch z bánk nemôžu veľké finančné domy zbankrotovať. Nedostatok úverov by totiž spomalil realizáciu nových projektov, prijímanie zamestnancov aj zvyšovanie platov. V krajnom prípade môže nedostatok bankových úverov spôsobiť aj prepúšťanie zamestnancov, a preto európske vlády pravdepodobne nejakým spôsobom zachránia problémové finančné domy.

Slovákov môže v neistých finančných časoch tešiť, že domáce banky na rozdiel od ich zahraničných matiek, nemajú v krajine pod Tatrami žiadne finančné problémy. Slovenské banky dosiahli za prvých päť mesiacov tohto roka zisk na úrovni 276,4 mil. eur.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Deutsche Bank #Brexit