Rezort financií chystá tvrdšie zdaňovanie bánk

Ministerstvo financií plánuje skončiť s razantným znižovaním daní pre banky podnikajúce na Slovensku. Finančné domy preto aj v roku 2017 budú platiť rovnaký bankový odvod ako doteraz.

06.07.2016 13:00
banka, bankové odvody Foto:
Ministerstvo financií navrhuje domácim bankám aj v roku 2017 ponechať 0,2-percentný bankový odvod. V takom prípade prostredníctvom neho finančné domy štátu odvedú 123,4 milióna eur.
debata (11)

Štátna pokladnica si vďaka tomu len v budúcom roku prilepší o 61,7 milióna eur. Ďalšie desiatky miliónov eur prinesie zvýšenie daní z tabaku a hazardu. Pomaly sa už začína črtať konsolidačný plán súčasnej vlády umožňujúci aj v budúcom roku zvýšiť platy učiteľov o šesť percent, pridať desiatky eur 80-tisíc starodôchodcom, znížiť firemnú daň 22 na 21 percent či už v roku 2018 zrušiť daňové licencie a zvýšiť paušálne náklady živnostníkov.

„Cieľom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o osobitnom odvode vybraných finančných inštitúcií, je zabezpečiť, aby bankový sektor primerane prispieval k financovaniu nákladov na riešenie možných finančných kríz a aby sa tak odstránilo spoliehanie sa na finančné prostriedky daňovníkov,“ uviedlo ministerstvo financií v návrhu zmien zákona o osobitnom bankovom odvode. Pôvodne mal domácim bankám už v roku 2017 klesnúť bankový odvod z 0,2 percenta na 0,1 percenta. Takéto razantné zníženie odvodu by v praxi znamenalo, že finančné domy by do štátnej pokladnice odviedli „len“ 61,7 milióna eur, namiesto 123,4 milióna eur. Keďže ministerstvo financií navrhuje aj v roku 2017 ponechať 0,2-percentný bankový odvod, finančné domy nakoniec štátu odvedú 123,4 milióna eur.

Cieľom je zabezpečiť, aby bankový sektor primerane prispieval k financovaniu nákladov na riešenie možných finančných kríz a aby sa tak odstránilo spoliehanie sa na finančné prostriedky daňovníkov
Ministerstvo financií SR

Domáce banky aj pri súčasnom, podľa nich vysokom, 0,2-percentnom odvode zarábajú na Slovensku stovky miliónov eur. Za prvé tri mesiace roku 2016 vykázali domáce finančné domy zisk 136 miliónov eur. Z pohľadu bánk nejde o dobrý výsledok, lebo za prvé tri mesiace roku 2015 vykázal bankový sektor zisk vo výške 166 miliónov eur. V medziročnom porovnaní sa ziskovosť domáceho bankového sektor v prvých troch mesiacoch roku 2016 znížila o 18,2 percenta. „Zvýšenie takzvaného bankového odvodu predstavuje potenciálne riziko pre stabilitu domáceho bankového sektora, ohrozuje schopnosť bánk financovať rast ekonomiky a zhoršuje konkurencieschop­nosť slovenských bánk na jednotnom trhu Európskej únie,“ uviedol Ladislav Unčovský, výkonný riaditeľ Slovenskej bankovej asociácie. Finančné domy upozorňujú, že po zohľadnení odvodu je bankový sektor najviac zaťaženým sektorom hospodárstva na Slovensku a efektívna daňová sadzba dosahuje takmer 34 percent.

Na druhej strane vláda musí zohnať peniaze na financovanie svojich priorít v podobe zvyšovania platov učiteľov, dôchodkov, paušálnych nákladov živnostníkov či znižovania firemných daní. Zároveň štát musí pokračovať v konsolidácii verejných financií a v parlamente schválenom rozpočte verejnej správy sa už v roku 2017 počíta s deficitom na úrovni 0,42 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Snaha o tvrdú konsolidáciu v praxi naráža na potrebu razantnejšieho stavania diaľnic a rýchlostných ciest. Nová vládna koalícia sa preto pravdepodobne nakoniec rozhodne pomalšie znižovať deficit a presnejšie kontúry budúcoročného rozpočtu načrtne ministerstvo financií už v auguste 2016.

Štyri koaličné strany si vyberajú až 30 rôznych opatrení zvyšujúcich dane. Zatiaľ plánuje zhoda na zvýšení daní pre banky, fajčiarov a z hazardu. V tomto roku štát zinkasuje na spotrebnej dani z hazardu 665 miliónov eur. Daňové zaťaženie cigariet je na úrovni okolo 80 percent z ceny, čo je v Európe bežné. Teda pri škatuľke s 20 cigaretami za tri eurá ide do štátnej kasy 2,40 eura. V prípade hazardu ide vláda prehodnocovať výšku odvodov a správnych poplatkov z prevádzkovania hazardných hier. Z odvodov z hazardných hier majú verejné financie ročne 145 miliónov eur. Správny poplatok za jeden výherný prístroj je teraz 1500 eur.

Bankový odvod vo výške 0,4 percenta schvália druhá vláda Roberta Fica ešte v roku 2012. V prijatom zákone sa zároveň zaviazala, že odvod klesne na 0,2 percenta hneď po tom, čo finančné domy štátu odvedú 500 miliónov eur. Banky začali nižší odvod platiť už v roku 2015 a z 0,2 na 0,1 percenta mal klesnúť po tom, čo suma zaplatených peňazí stúpne na 750 miliónov eur. Nakoniec sa však nová štvorkoalícia rozhodla aj v roku 2017 ponechať bankový odvod na úrovni 0,2 percenta. Finančné domy už pri zavedení 0,4-percentného odvodu strašili drahšími pôžičkami a zvyšovaním bankových poplatkov. Napriek tomu ľudia na Slovensku dnes platia rekordne nízke úroky a v mnohých bankách majú nárok na účet zadarmo. Ľuďom s čistým príjmom do 400 eur za mesiac musia banky bezplatný účet ponúknuť na základe štátnej regulácie. Lepšie zarábajúcim ľuďom ponúkajú účty zadarmo aj samotné finančné domy po splnení podmienok napríklad v podobe posielania minimálne 400-eurovej výplaty priamo na bezplatný bankový účet.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #bankový odvod #ministerstvo financií