Nemci urobili raziu v automobilkách pre možný kartel

Nemecký protimonopolný úrad prehľadal šesť výrobcov áut a dodávateľov automobilových súčiastok.

05.07.2016 22:19
debata (9)

Dôvodom je podozrenie z tajnej dohody o cenách pri nákupoch ocele, ktorá je najdôležitejším materiálom v automobilovom priemysle. Kontrolu úradu potvrdili Volkswagen, Daimler, BMW a dodávatelia súčiastok Bosch a ZF, ktorí dodali, že s úradom spolupracujú, napísala agentúra Reuters.

Úrad mená firiem, ktoré jeho zamestnanci prehľadávali, nezverejnil a jeho hovorca vyhlásil, že nezverejní žiadne ďalšie podrobnosti, kým nebude známy výsledok konania. Iba uviedol, že akcia sa uskutočnila už v júni a zúčastnilo sa jej 50 zamestnancov úradu a polícia a orgány trestného konania.

Hovorca Volkswagenu potvrdil, že jeho úrady vo Wolfsburgu prehľadali zamestnanci federálneho kartelového úradu. Dodal, že automobilka podporuje úrady pri vyšetrovaní. Vyšetrovanie a spoluprácu potvrdili tiež firmy Daimler, Bosch, ZF a BMW. Automobilka Opel, ktorá je divíziou americkej General Motors, uviedla, že nie je súčasťou vyšetrovania.

Ako dlho bude vyšetrovanie trvať, je podľa DPA zatiaľ ťažké odhadnúť. Môže to vraj byť niekoľko mesiacov aj niekoľko rokov.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #automobilky #kartel