Štát chce zmierniť mliečnu krízu 33 miliónmi eur

Štát podporí slovenských chovateľov dojníc sumou 33 mil. eur. Ministerstvo financií vyčlení na pomoc 30 mil. eur a ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka poskytne tri milióny eur.

04.07.2016 17:35
debata (30)

Ako ďalej na pondelkovej tlačovej besede uviedol premiér SR Robert Fico, „účelom tejto sumy peňazí je pomôcť slovenským poľnohospodárom v mimoriadne ťažkom období“. Peniaze však nebudú smerovať priamo na produkciu mlieka, lebo by sa to považovalo za nedovolenú štátnu pomoc.

"Chceme tieto peniaze dať slovenským poľnohospodárom bez určenia špeciálneho účelu. Chceme zaplatiť poľnohospodárom za cenné údaje, ktoré nám budú posielať. Potom je na poľnohospodároch, akým spôsobom tieto peniaze použijú,“ vysvetlil predseda vlády. Prvovýrobcovia by mali štátne financie použiť na zber dát, ktoré bude ministerstvo neskôr analyzovať cez štátny podnik Plemenárske služby SR. "Budeme zbierať údaje nielen o živočíšnej výrobe, kde budeme hovoriť o produkčných, reprodukčných a ekonomických ukazovateľoch, ale určite aj o celej ekonomike podniku,“ uviedla na tlačovej besede ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná.

"Tieto údaje pomôžu ministerstvu pôdohospodárstva, Národnému poľnohospodárskemu a potravinárskemu centru k tomu, aby sme pre budúce roky vedeli nastaviť systémové opatrenia tak, aby sme takéto ad hoc situácie každý rok nezažívali,“ dodala ministerka. Pomoc na jednu dojnicu vychádza v prepočte na 260 eur.

„Určite to nie je veľká suma, ak to rozložíme na jednotlivé stavy zvierať, ktoré tu máme. Ale ten rozdiel, ktorý tu je medzi nákladmi, ktoré sú nevyhnutné na výrobu mlieka a tým, aká je realizačná cena, tak to ten pokles zníži,“ povedala Matečná. Ministerstvo už teraz pracuje na systémových opatreniach pre poľnohospodárov. „Pokiaľ nemáme dáta, nevieme do čoho a ako budeme peniaze alokovať,“ dodala šéfka agrorezortu.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora žiadala štát o pomoc v objeme 43 mil. eur. "Treba povedať, že je to pozitívny signál pre našich farmárov,“ povedal predseda komory Milan Semančík. Podľa neho vyčlenená suma farmárom určite pomôže. "Je treba, aby sme ich ku chovateľom dojníc dostali čo najrýchlejšie. Je treba robiť na systémových riešeniach, ktoré by nám zastabilizovali chovy dojníc,“ dodal.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #mlieko