Kažimír chce zachovať bankový odvod

Ministerstvo financií dalo do pripomienkového konania novelu zákona o osobitnom odvode vybraných finančných inštitúcií, ktorej cieľom je získať vyššie zdroje na financovanie prípadných kríz v budúcnosti.

04.07.2016 14:54
debata

Slovenská banková asociácia s tým zásadne nesúhlasí. Povedie totiž podľa nej k stopercentnému zvýšeniu nákladov bankového sektora spojených s tzv. bankovým odvodom. V budúcom roku by napríklad banky podľa súčasného stavu odviedli 61,7 mil. eur, avšak podľa nového návrhu by to malo byť už 123,4 mil. eur. Ministerstvo totiž navrhuje ponechať súčasnú výšku sadzby a zároveň by sa mal zrušiť postupný pokles sadzby.

Bankovej asociácii nie sú známe žiadne nové skutočnosti, ktoré by opodstatňovali nevyhnutnosť takéhoto zaťaženia. Banky na Slovensku v súčasnosti platia na riešenie prípadných kríz v budúcnosti dva príspevky. Jeden ako tzv. bankový odvod, ktorý zvyšuje príjmy rozpočtu a druhý ako príspevok do Národného rezolučného fondu, ktorý vychádza z európskych pravidiel a je približne 4-krát nižší ako bankový odvod. “Zvýšenie tzv. bankového odvodu, predstavuje potenciálne riziko pre stabilitu domáceho bankového sektora, ohrozuje schopnosť bánk financovať rast ekonomiky a zhoršuje konkurencieschop­nosť slovenských bánk na jednotnom trhu EÚ,” uviedol Ladislav Unčovský, výkonný riaditeľ Slovenskej bankovej asociácie.

Osobitný odvod vybraných finančných inštitúcií, resp. bánk a pobočiek zahraničných bánk sa zaviedol od 1. januára 2012. Východisková sadzba osobitného odvodu za príslušný kalendárny rok bola vo výške 0,4 % zo základu pre výpočet osobitného odvodu, ktorým je suma pasív bankového domu znížená o sumu vlastného imania, ak je jeho hodnota kladná, o hodnotu finančných zdrojov dlhodobo poskytnutých pobočke zahraničnej banky a o hodnotu podriadeného dlhu.

V zákone zaviedli aj tzv. degresiu, teda postupný pokles sadzby osobitného odvodu. Súčasná sadzba 0,2 % sa zaviedla po prekročení sumy odvodov vo výške 500 mil. eur. Pri prekročení sumy 750 mil. eur sa mala sadzba znížiť na 0,1 % a ak by suma presiahla 750 mil. eur a zároveň by dosiahla 1,45 % z hodnoty celkových aktív za bankový sektor SR, banky by neboli povinné platiť osobitný odvod. Ak by uvedený pomer klesol pod hodnotu 1,45 %, banky by boli povinné opätovne uhrádzať odvod, a to vo výške 0,05 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #banky #ministerstvo financií