Firmy po zavedení daňových licencií vykázali vyššie zisky

Tisíce firiem na Slovensku po zavedení minimálnej dane (daňovej licencie), ktorú musia zaplatiť štátu bez ohľadu na svoj hospodársky výsledok, začali vykazovať vyššie zisky.

04.07.2016 12:36
debata (9)

Vyplýva to z analýzy rady pre rozpočtovú zodpovednosť, ktorá v krajine dohliada na hospodárenie krajiny. Strany súčasnej štvorkoalície premiéra Roberta Fica sa po svojom nástupe do úradu po marcových voľbách dohodli, že minimálna daň zruší.

Takzvanú daňovú licenciu zaviedla s platnosťou od roku 2014 predchádzajúca Ficova jednofarebná vláda sociálnych demokratov. Právnické osoby v krajine musia až na výnimky zaplatiť štátu ročne 480 až 2880 eur ročne, a to v závislosti od výšky obratu a na tom, či je podnik zaregistrovaný pre platenie dane z pridanej hodnoty.

„Došlo k zaujímavej zmene správania firiem, ktoré (skôr) platili nízku alebo žiadnu daň z príjmov. Priznali vyššie zisky a vyššiu daň, ale nie hlavne zlepšením reálnych ekonomických výsledkov. Jednoducho priznali daň vo výške, ktorú by aj tak museli zaplatiť kvôli novinke – daňovej licencii,“ uviedla rozpočtová rada. Dodala, že v situácii, keď nie je možné zaplatiť štátu menej, než je výška daňovej licencie, odpadá aj motivácia umelo znižovať hospodársky výsledok.

Rada analyzovala prvý rok platnosti daňových licencií a zmenu vo vykazovaní vyššieho hospodárskeho výsledku zistila u asi 30 000 firiem. Slovenské ministerstvo financií pri zavedení minimálnej firemnej dane odhadlo, že sa dotkne asi 157 000 obchodných spoločností.

Súčasná koaličná vláda sľúbila, že od roku 2018 daňové licencie zruší. Pre štátnu pokladnicu by to podľa odhadu ministerstva financií znamenalo výpadok 72 miliónov eur. Táto suma zodpovedá necelým trom percentám vlaňajšieho výberu dane z príjmov právnických osôb.

Okrem zrušenia daňových licencií sa koaličné strany zaviazali znížiť sadzbu dane zo zisku firiem na 21 percent zo súčasných 22 percent. Predchádzajúca Ficova vláda zdanenie firiem či bánk zvyšovala.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #daňová licencia #Rada pre rozpočtovú zodpovednosť