S&P pre brexit znížila rating Európskej únie

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) vo štvrtok znížila rating dlhodobých úverových záväzkov Európskej únie o jeden stupeň na úroveň AA z doterajšieho AA+.

01.07.2016 07:50
debata (7)

Reagovala tak na výsledok referenda, v ktorom sa Briti vyslovili pre odchod z EÚ. Výhľad ratingu však S&P zlepšila z negatívneho na stabilný. Naznačila tým, že k zmene úverovej známky sa v najbliýšom období nechystá.

„Po rozhodnutí britských voličov opustiť EÚ … sme prehodnotili náš názor na súdržnosť v rámci EÚ, čo teraz považujeme skôr za neutrálny než za pozitívny ratingový faktor,“ uviedla agentúra. Vystúpenie Británie z EÚ by podľa nej mohlo skomplikovať rozpočtové aj politické priority zvyšných 27 členských štátov EÚ, čo môže oslabiť fiškálnu stabilitu celého bloku. Stabilný výhľad, naopak, odráža stanovisko S&P, že žiadny ďalší člen už z únie neodíde.

S & P už v pondelok znížila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Británie, a to o dva stupne na úroveň AA. Stala sa tak poslednou z troch hlavných ratingových agentúr, ktorá Británii odobrala najvyšší možný rating AAA.

Ratingovú známku celej Európskej únie S&P naposledy znížila v decembri 2013. Išlo vtedy o vôbec prvé zníženie ratingu celého bloku, ktorý tým u S&P prišiel o najvyššiu známku AAA. Agentúra vtedy svoje rozhodnutie zdôvodnila obavami o spôsob financovania rozpočtu. Predstavitelia EÚ však tento názor odmietli.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Európska únia #Standard & Poor's