Briti už banujú

Čoraz viac Britov začína na vlastnej koži pociťovať negatívne dôsledky odchodu z Európskej únie. Kurz libry oproti euru aj doláru sa prepadol, hrozí rast cien dovážaných výrobkov, stop investíciám, zamestnávatelia hovoria, že nebudú prijímať ľudí, niektoré banky zvažujú odchod z Londýna.

29.06.2016 13:00
debata (241)
zväčšiť Oslabenie kurzu britskej libry. Foto: SHUTTERSTOCK
londýn, inforgrafika, brexit, veľká británia, libra Oslabenie kurzu britskej libry.

Krajina už prišla aj o úverový rating. Británia sa rúti do hospodárskej recesie, príjmy štátnej kasy klesnú a aby sa postupne prudko nezadlžila do bludného gréckeho kruhu, bude musieť škrtať výdavky či zvyšovať dane.

Aj preto čoraz viac Britov volá, že hneď, ako sa zastaví prílev migrantov, vraj má byť ďalšie referendum o zotrvaní v EÚ. Nemecko však už ohlásilo, že brať len výhody nie je možné. Veľká Británia tým jasne dostala signál, že po brexite nemôže počítať so zachovaním bezproblémového prístupu na spoločný európsky trh. „Okrem toho by Veľká Británia prišla aj o voľný obchod s ďalšími 60 štátmi, s ktorými má Európska únia podpísané obchodné zmluvy,“ uviedla analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová.

Trhy sa už upokojili a britskú ekonomiku určite nečaká žiadna katastrofa.
Boris Johnson, kandidát na budúceho britského premiéra

Do miernej recesie má ekonomika Veľkej Británie vstúpiť podľa analytikov investičnej banky Goldman Sachs už začiatkom roka 2017. Brexitom spôsobený pád akcií pripravil počas piatka svetové trhy až o 2 bilióny dolárov. V reálnej ekonomike Britom najviac ublíži zavedenie ciel na obchodovanie s Európskou úniou. Toto riziko si uvedomuje aj odchádzajúci britský premiér David Cameron. „Británia sa nemôže Európe otočiť chrbtom, lebo európske štáty sú susedia, priatelia, spojenci a partneri. Veľmi dúfam, že spoločne budeme hľadať čo najtesnejší vzťah v otázkach obchodu, spolupráce a bezpečnosti,“ vyhlásil včera britský premiér po príchode na summit do Bruselu.

Dvojdňový summit by mal priniesť odpoveď na otázku: Kedy Veľká Británia oficiálne požiada o odchod z Európskej únie? Paradoxne po štvrtkovom britskom referende, požadujúcom odchod z Európskej únie, sú práve britskí politici tí, čo sa formálne rokovania o odchode snažia presunúť až na jeseň. Naproti tomu väčšina lídrov zvyšných 27 štátov Európskej únie je za čo najrýchlejšie spustenie rokovaní o odchode.

Neisté časy prajú dlhopisom bezpečných krajín. Nemecké cenné papiere s desaťročnou dobou splatnosti sa v posledných dňoch na trhoch obchodujú s mínusovým výnosom okolo 0,12 percenta. Neistota rovnako zrazila aj úroky na 10-ročných dlhopisoch Veľkej Británie, ktoré sa v pondelok po prvý raz v histórii obchodovali na finančných trhoch s výnosom pod 1 percento. „Paradoxne agentúra S&P znížila rating Veľkej Británia hneď o dva stupne z "AAA“ na „AA“ a Fitch o jeden stupeň z „AA+“ na „AA“, keď spomínajú neistoty spojené s brexitom," uviedol analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

Budúce smerovanie Veľkej Británie bude závisieť hlavne od nového premiéra. Odchádzajúceho Davida Camerona sa bude na čele konzervatívnej strany snažiť vystriedať zástanca brexitu Boris Johnson. Bývalý londýnsky starosta dlhodobo odmieta, že po vystúpení z Európskej únie pôjde britská ekonomika ku dnu. „Trhy sa už upokojili a britskú ekonomiku určite nečaká žiadna katastrofa,“ vyhlásil ešte v pondelok pre televíziu BBC. V utorok si už dokonca hlavné európske trhy pripisovali zisky v rozmedzí od 2,9 do 4,2 percenta, straty po referende však ešte zďaleka nedobehli. Libra po referende spadla z úrovne 1,32 eura za libru na 1,20 eura.

Úvahy o zopakovaní referenda odmietol aj odchádzajúci britský premiér David Cameron. Práve on pritom celú svoju politickú kariéru stavil na to, že obyvatelia Veľkej Británie nakoniec vo štvrtok podporia zotrvanie v Európskej únií, ale nakoniec sa stal presný opak.

Veľká Británia je aj po brexite stále piatou najväčšou ekonomikou sveta. Aktuálna nezamestnanosť v krajine sa pohybuje na úrovni 5 percent, čo je najnižšia úroveň za posledných 11 rokov. Aktuálny minimálny plat pre osoby staršie ako 21 rokov je 6,7 libry za hodinu, čo je približne 8 eur. Na porovnanie, vo Veľkej Británii najslabšie platení zamestnanci za mesiac zarobia 1¤323 eur a na Slovensku 405 eur. Z tohto dôvodu je v Británii približne 200-tisíc Slovákov. „Už dva roky sa v Londýne živím venčením psov. Neznie to ako top zaujímavá práca, ale je slušne platená, nenarobím sa a môžem si z nej dovoliť oveľa krajší život ako na Slovensku. Mám aj nejaké úspory a ak my prisťahovalci budeme musieť nakoniec z Veľkej Británie odísť, aspoň si budem mať za čo postaviť na Slovensku dom. Osobne som sa s negatívnymi reakciami domácich ľudí nikdy nestretol, ale poľskí kolegovia mi spomínali, že na nich v úvode susedia boli dosť hrubí, hlavne v časoch, keď ešte vedeli slabo po anglicky,“ povedal Filip Olejár z Nitry. Najhorúcejší kandidát na budúceho britského premiéra aj po referende viackrát vyhlásil, že ľudia zo strednej a východnej Európy, ktorí už vo Veľkej Británii majú prácu, budú môcť ostať aj po vystúpení z Európskej únie.

Veľká časť ekonómov zastáva názor, že odchod Veľkej Británie z Európskej únie nakoniec nijako neovplyvní vzájomné obchodné vzťahy. „Stále viac ľudí zastáva názor, že nakoniec Británia skončí v podobnom vzťahu voči EÚ ako Nórsko. Teda formálne mimo EÚ, prakticky tesne zomknutá celým radom dvojstranných dohôd. To sa mi zdá pravdepodobné, a preto si myslím, že priame makroekonomické implikácie brexitu nemusia byť zásadné, pokiaľ politici nevygradujú nervozitu,“ uviedol Vladimír Pikora, hlavný ekonóm spoločnosti Next Finance. Aktuálne to vyzerá, že odchod Veľkej Británie z Európskej únie aktivovaním článku 50 Lisabonskej zmluvy spustí až nový britský premiér.

© Autorské práva vyhradené

241 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #rast cien #libra #Brexit