Brexit zlacnie Londýn pre Slovákov

Spiatočná letenka z Bratislavy do Londýna už za 20 eur, prehliadka anglickej metropoly a ešte aj dobrý nákup. Niektorí Slováci takéto víkendy poznajú. Po hlasovaní Britov o odchode z EÚ výletný shopping zlacnie.

29.06.2016 12:00
londýn, buckingham palace, stráž Foto:
Londýn pre turistov po páde libry zlacnie.
debata (4)

Napríklad ak ešte minulý týždeň vyšli v Londýne značkové rifle na desať libier, čo bolo v prepočte 13,2 eura, teraz je cena po prepočte len 12 eur a analytici pripúšťajú, že do konca roka to môže byť len 10 eur. Pri väčšom nákupe môže takto „ušetriť brexit“ Slovákom pri nákupoch aj na letenku.

Slabší kurz libry otvára v týchto dňoch dvere nielen nákupnej turistike, ale aj tým, ktorí na ostrovy letia za pamiatkami. "Ceny leteniek do Veľkej Británie sú v posledných mesiacoch veľmi nízke a dá sa predpokladať, že pokles libry môže niektorých cestovateľov motivovať k tomu, aby si v nadchádzajúcej hlavnej turistickej sezóne zaleteli do Londýna a navštívili aj ďalšie miesta v Británii,“ uviedla Věra Janičinová, riaditeľka predaja leteniek z cestovnej kancelárie Student Agency.

Prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA) Stanislav Macko si však nemyslí, že po brexite sa so slovenskými turistami v Británii roztrhne vrece. Ako dodal, slovenskí predajcovia zájazdov majú pre tento rok pevne stanovené ceny, ktoré neovplyvní ani rozhodnutie kráľovstva vystúpiť z únie. Na ostrovy sa vlani prostredníctvom cestovky vydalo 3 660 klientov. „Či dôjde zo strany cestovných kancelárií k preceňovaniu, dnes nemôžem za nich povedať. Skôr som toho názoru, že pri takmer konštantných počtoch Slovákov, ktorí majú záujem o poznávacie či pobytovo-poznávacie zájazdy do Spojeného kráľovstva, k zmenám okrem last minut asi nedôjde,“ pokračoval.

„Keďže hotely aj letenky máme zakúpené vopred na celú sezónu, pre tento rok zatiaľ nie je možnosť zníženia ceny zájazdu. Situáciu budeme naďalej sledovať a prípadne v sezóne 2017 príde k úprave ceny,“ povedal riaditeľ cestovnej kancelárie Daka Dávid Gavaľa.

Podľa predajcu leteniek Pelikan.sk sa na trase Bratislava-Londýn prepraví letecky ročne asi 200-tisíc Slovákov. Mnohí z nich sem cestujú za prácou. V takom prípade budú domov posielať menej eur. Mesačný zárobok 2 000 libier dosahoval pred referendom v prepočte 2 640 eur a teraz je to 2 400 eur. Odhadnúť výsledky rokovaní medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ je dnes síce ťažké, no bezpochyby sa môžu premietnuť do leteckých poplatkov.

Letecké spoločnosti so základňou v Británii ako Ryanair, easyJet či British Airways tak budú prispôsobovať svoju cenovú politiku podľa vývoja kurzu libry. „Aerolínie väčšinou nakupujú palivo v dolároch, a keďže kurz libry klesol, palivo v konečnom dôsledku vyjde drahšie ako pred referendom. Tento rozdiel si budú musieť aerolínie niekde kompenzovať, a preto sa môže stať, že síce nie razantne, no dvihnú ceny leteniek. Samozrejme, závisí to od toho, ako sa bude vyvíjať samotný kurz,“ vyjadril sa Patrik Vaš zo spoločnosti Pelikan.sk.

Minulý týždeň sa pritom z Bratislavy do Londýna a späť lietalo už od 20 eur. S výpredajom leteniek prišla írska nízkonákladová spoločnosť Ryanair. Aerolínie boli proti brexitu a podporujú takzvanú dohodu o otvorenom nebi, ktorá umožňuje viacerým spoločnostiam v rámci EÚ lietať za výhodných podmienok.

Podľa ministerstva zahraničných vecí je otázka vízového režimu v tejto chvíli predčasná. Keďže je Británia stále členom EÚ, Slováci tam môžu naďalej cestovať s platným občianskym preukazom. „Proces jej odčlenenia potrvá dva roky, počas ktorých sa budú postupne vyjasňovať všetky otázky, ktoré výsledky referenda nastolili. Vo všeobecnosti nie je bezvízový režim len podmienkou členstva v EÚ – sú nečlenské krajiny, ktoré majú s EÚ bezvízový režim,“ uzavrel hovorca rezortu Peter Stano.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Londýn #Veľká Británia #letenky #turizmus #Brexit