Volkswagen sa v USA vykúpi zo škandálu 15 miliardami USD

Dohoda o riešení emisného škandálu v Spojených štátoch bude stáť nemeckú automobilku Volkswagen takmer 15 miliárd dolárov. Agentúre Reuters to dnes povedal zdroj oboznámený so situáciou. Dohoda by mala byť predstavená v utorok.

28.06.2016 10:08
debata (1)

Volkswagen sa na základných princípoch riešenia emisnej aféry v USA dohodol už v apríli. Riešenie okrem odškodného pre majiteľov áut zahŕňa ponuku firmy odkúpiť naftové vozidlá, ktoré sú nastavené na manipuláciu s emisiami oxidov dusíka. Jeho súčasťou bude aj fond na riešenie otázky nadmerných emisií a fond na podporu zelených technológií v automobilovom priemysle.

Škandál prepukol vlani v septembri, keď americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) Volkswagen obvinila, že do vozidiel s naftovým motorom inštaloval softvér umožňujúci pri testovaní emisií skrývať vysoko nadlimitné hodnoty oxidov dusíka. Koncern potom priznal, že v USA je týmto softvérom vybavených takmer 570 000 vozidiel. Dohoda sa týka zhruba 482 000 naftových vozidiel s dvojlitrovými motormi, o postupe pri zvyšných 85 000 áut s trojlitrovými motormi zatiaľ nebolo rozhodnuté.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #USA #emisie