Brexit môže viesť k rozšíreniu eura, Juncker to vraj pripravuje

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker chce brexit využiť na to, aby sa rozšírila eurozóna a eurom sa do budúcnosti platilo v celej Európskej únii. S odvolaním sa na zdroje z Junckerovej okolia to dnes napísal nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

27.06.2016 11:37
debata (16)

Komisia podľa neho chce nielen čo najrýchlejšie začať rokovať o vystúpení Británie z EÚ, ale aj rýchlo postúpiť v rozšírení a prehĺbení menovej únie. Európa mnohých mien by mala skončiť. Z krajín V4 sa eurom platí zatiaľ iba na Slovensku. Ostatní – Poľsko, Česko, Maďarsko – si zatiaľ nestanovili ani žiadny konkrétny termín.

Európska komisia podľa nemeckého denníka tiež počíta s tým, že eurokomisár Valdis Dombrovskis, ktorý na poste komisára pre finančnú stabilitu, služby a kapitálovú úniu nahradil Brita Jonathana Hilla, v pozícii zostane dlhodobo. Nástupca Hilla, ktorý rezignoval kvôli brexitu, by potom mal dostať úplne bezvýznamný post.

Nemecké médiá si v pondelok všímajú tiež vyjadrenie českého ministra zahraničných vecí Lubomíra Zaorálka, že Junckera v súčasnosti nevidí ako muža na svojom mieste. Napríklad server denníka Die Welt píše o silnej kritike zo strany šéfa českej diplomacie. Z členov nemeckej vlády sa zatiaľ nikto takto tvrdo na adresu Junckera nevyjadril.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #Európska únia #eurozóna